Fitxes sobre el funcionament dels verbs

L’Eulàlia entén en o de música? Va autoritzar al seu cosí o el seu cosí perquè recollís la documentació? Li ajudo o L’ajudo? Els dubtes que ens plantegen aquestes frases tenen relació amb els complements que acompanyen el verb en cada cas: porten o no preposició? Si en porten, quina preposició és l’adequada? Si en lloc del complement tenim un pronom que el substitueix, quin és el pronom més adient? No us amoïneu, l’Optimot té respostes!

Aquests dubtes desapareixen quan coneixem el règim del verb. El règim d’un verb és el seu funcionament: quins complements regeix, és a dir, quins complements l’han d’acompanyar.

Reprenent el verb autoritzar podem consultar la fitxa corresponent, en què veiem que és un verb transitiu i, per tant, que exigeix un complement directe. D’una banda, es pot autoritzar alguna cosa; de l’altra, es pot autoritzar algú a fer alguna cosa. I aquest segon complement el podem trobar amb altres estructures introduïdes per una conjunció com que o perquè: autoritzar algú que faci alguna cosa o autoritzar algú perquè faci alguna cosa.

Per tal de resoldre aquesta mena de dubtes, el cercador de l’Optimot conté una sèrie de fitxes que tracten del règim verbal. Per localitzar-les, hem d’escriure la forma de l’infinitiu del verb en qüestió i el mot clau règim. Per exemple: adjuntar règim, ajudar règim, entendre règim, delegar règim, cessar règim, dinar règim, informar règim, etc.

9 respostes a “Fitxes sobre el funcionament dels verbs

  1. Amb tant de “règim” potser ens aprimarem. Jo ja hi signo. Moltes gràcies per l’apunt! L’Optimot en forma!

  2. Provo amb avisar règim, o també amb ajudar règim (un dels de la llista que doneu), i no funciona. Si cerco l’expressió “(règim verbal)” sols surten 27 entrades. No serà que encara està “una mica verd” (beta)?

  3. Sobre el meu comentari anterior: a) “ajudar règim” sí funciona (em surt com a segona entrada). b) De les 27 entrades, sols 26 són fitxes d’Optimot i, com n’hi ha una de múltiple (esmorzar, dinar, berenar, sopar), els verbs coberts són 29; segueix sent una xifra molt baixa! c) No sé si podem estar tranquils en el sentit que, si existeix, la fitxa corresponent apareixerà, com a molt, en les dues o tres primeres posicions dels resultats, i no cal anar mirant més lluny. d) Ah, se m’havia oblidat agrair l’esforç d’aquesta funcionalitat. e) Per cert, s’ha pensat en incloure el “Diccionari d’ús dels verbs catalans” de J. Ginebra i A. Montserrat com una de les fonts de l’Optimot?

    • (Francesc) Gràcies pels comentaris que ens fas arribar. Pel que fa al nombre de fitxes sobre règim verbal del cercador, t’informem que els continguts de les fitxes de l’Optimot es revisen i s’amplien periòdicament. Si busques una fitxa sobre el règim d’un verb, escrivint el verb en qüestió i el mot clau règim t’hauria d’aparèixer en els primers resultats; si no t’apareix en aquestes posicions és perquè no existeix. Quant a la petició d’incloure el Diccionari d’ús dels verbs catalans al cercador, de moment no hi ha previsió d’integrar-l’hi però prenem nota del suggeriment.

    • (salesiansa3) Depèn del context: ‘pessigar el nas a algú’ (Li pessigava el nas sempre que podia) o ‘pessigar algú al nas’ (M’ha pessigat al nas).

Deixa un comentari