Xxt! Parlem d’onomatopeies

―Quina és l’onomatopeia de pensar?
—Mmm.
—I si penso massa, puc allargar el so?
—Mmmmmmmm… I tant!
—I què fa el borinot?
—Un borinot com tu o l’insecte?
—Ha, ha, ha!
—L’insecte brunzeix: bzzz, zum-zum, nyee.
—I si no documento el so que vull, en puc crear de nous?
—Sí, sempre que se segueixin unes pautes i no presentin una grafia estrangera.

Si voleu conèixer les pautes generals de formació d’onomatopeies, les trobareu en aquesta fitxa de l’Optimot. Al mateix enllaç trobareu divuit fitxes més, agrupades per camps temàtics. Per exemple: activitats comunicatives, instruments musicals, mamífers, insectes, líquids, sons fantàstics, objectes de metall, vidre, fusta, etc. Cada fitxa conté una selecció de les accions i dels sons que creiem que són més habituals.

Com que sabem que el camp de les onomatopeies és molt lliure i creatiu, i que sempre se’n poden crear o afegir-ne de noves, si el cercador no us resol el dubte, podeu adreçar-vos al servei d’atenció personalitzada.

4 respostes a “Xxt! Parlem d’onomatopeies

  1. Obro el blog i plof!, un apunt onomatopeic! Mmm… quina bona flaire el diàleg introductori. Pst!, que vull dir que és enginyós. De cop, pim-pam, aprens coses noves. Àpali, acabo el comentari fent un xin-xin per l’autora o les autores.

  2. “Pautes” no és un mot genuí. Aquí caldria fer servir “normes” o “regles”.

    • (Linus Fontrodona) Gràcies pel comentari, però ‘pauta’ es documenta en el DIEC2 en el sentit de ‘model, norma’.

Deixa un comentari