Dubtes lingüístics sobre l’emergència climàtica

La manca de pluja sostinguda en els tres darrers anys ha comportat que el nivell d’aigua dels embassaments arribi a mínims històrics. És per això que el Govern ha adoptat una sèrie de mesures per estalviar el màxim d’aigua.

Mirant aquestes mesures, ens hem fixat en una sèrie de paraules relacionades que podeu consultar al cercador de l’Optimot.

Per exemple, es limiten els volums totals d’aigua que han d’entrar als dipòsits municipals per a l’abastament de la població. Per tant, haurem de ser molt curosos amb la quantitat d’aigua que consumim. En català, per expressar el concepte de ‘fornir algú d’un recurs necessari’ tant podem fer servir el verb abastar com abastir, i els substantius que en deriven són abastament i abastiment.

Es permet el reg de supervivència de l’arbrat. Noteu que una cosa és el reg, que té a veure amb el regatge, i l’altra és el rec, ‘canal per on es condueixen les aigües de regar’. Ho podeu consultar en aquesta fitxa.

Els vehicles només es poden rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua.

Ja veieu que la situació és extremament crítica, i no extremadament crítica. Els adverbis extremament i extremadament no són intercanviables. Mentre que extremament és un adverbi intensificador, amb el significat de ‘summament’ o ‘molt’, extremadament es forma a partir del femení de l’adjectiu extremat, que és el que utilitzem per indicar que una persona és extremada en la manera de vestir, per exemple: Li agradava vestir extremadament, amb colors cridaners.

En aquests temps difícils en què el canvi climàtic ens afecta tan directament, és freqüent l’ús de termes que fan referència al reaprofitament de l’aigua, com ara planta dessalinitzadora, potabilitzadora, dipòsit d’aigua pluvial, aigua d’ompliment, aigua freàtica, sistema d’aigües grises, etc.

Estigueu atents als comptes de Twitter i d’Instagram perquè anirem publicant continguts lingüístics d’aquest àmbit.

Una resposta a “Dubtes lingüístics sobre l’emergència climàtica

Deixa un comentari