Dubtes sobre conjugació verbal: fagi o faci?, seria o fora?

Els informes del cercador constaten que els verbs conjugats són un dels dubtes més freqüents dels usuaris de l’Optimot. Òbviament, els verbs que plantegen més dubtes són els irregulars (com ara ser, poder, fer o saber) perquè són els que s’allunyen dels verbs considerats model (és a dir, de verbs regulars com cantar, batre, témer, dormir o servir).

Tant si voleu saber tota la conjugació d’algun verb com si teniu dubtes puntuals sobre un temps verbal (fagi o faci?, seria o fora?…), podeu trobar la resposta a través del cercador lingüístic de l’Optimot, consultant la font Verbs conjugats. Aquesta font conté els models de conjugació de la Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (versió provisional) amb les formes generals i les principals variants dialectals, i amb el desenvolupament complet dels temps simples i els compostos.

Per resoldre dubtes de conjugació verbal amb l’Optimot, només heu d’escriure en el quadre de cerca la forma en infinitiu del verb en qüestió i seleccionar l’opció Verbs conjugats. Per exemple, si dubteu entre seria o fora, heu d’escriure l’infinitiu ser i seleccionar Verbs conjugats:

El resultat que obtindreu és un document en format PDF amb la conjugació del verb que heu triat.

Ara bé, a vegades el verb que se us mostrarà en obrir el document en PDF no és el verb que heu cercat, sinó un verb que es conjuga igual que el que busqueu. Per exemple, per saber si és correcte bull o bulleix, heu d’escriure bullir en el quadre de cerca i el resultat que us oferirà el cercador és la conjugació del verb dormir (i no bullir), perquè dormir és un verb que serveix de model de la tercera conjugació. Això vol dir que les terminacions de tots dos verbs (i altres de la tercera conjugació) són les mateixes. Per tant, davant del dubte de si hem de dir bull o bulleix, el verb model ens permet deduir que la forma correcta és bull, ja que el verb dormir fa dorm (i no dormeix).

Deixa un comentari