Les opcions de cerca de l’Optimot: la cerca bàsica

El cercador de l’Optimot ofereix diverses opcions de cerca amb l’objectiu d’optimitzar l’obtenció de resultats. Segons el tipus de consulta que tinguem, podem triar una de les diferents modalitats: Bàsica, Frase exacta, Criteris, Castellà-català o Verbs conjugats.

L’opció per defecte és la cerca bàsica; és a dir, el cercador aplica aquesta opció si no en seleccionem cap altra. Amb la cerca bàsica obtenim tots els resultats en què apareix el mot que hem escrit i que el cercador ha trobat en totes les fonts que té integrades, sense aplicar-hi cap mena de filtre o restricció: ni per les fonts, ni per l’àrea temàtica dels diccionaris terminològics, ni pel tema de les fitxes (ortografia, sintaxi, morfologia…).

Per exemple, si escrivim córrer en el quadre de cerca i no seleccionem cap opció de cerca (cerca bàsica), el cercador buscarà aquesta paraula en totes les fonts que té integrades i ens oferirà tots els resultats que trobi: en aquest cas, la troba en vuit de les nou fonts que integren el cercador (l’única font en què no la troba és el Nomenclàtor de la Catalunya del Nord). Això es pot veure en la llista de fonts de l’apartat Trieu el resultat per fonts, que apareix a la part dreta de la pantalla:

En canvi, si escrivim la paraula web en el quadre de cerca, només la troba en cinc de les fonts que té integrades: el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, el Diccionari castellà-català d’Enciclopèdia Catalana, diverses fitxes de l’Optimot, diversos diccionaris terminològics i la col·lecció “Criteris Lingüístics”.

El resultat d’aquest tipus de cerca té l’avantatge que ens proporciona molta informació, però alhora això pot ser un inconvenient, perquè de tota la informació que ens ofereix posteriorment haurem de destriar la nostra resposta.

En resum, la cerca bàsica ens pot resultar útil quan d’entrada no sabem com hem de buscar el dubte que tenim o quan no sabem on l’hem de cercar (en quina font).

6 respostes a “Les opcions de cerca de l’Optimot: la cerca bàsica

    • (Víctor Pàmies i Riudor) Aquests dies s’han actualitzat alguns elements interns del cercador que poden provocar petites anomalies de funcionament. No obstant això, l’adreça de l’Optimot continua sent http://optimot.gencat.cat. Si aquesta adreça no et funciona, et suggerim que netegis la memòria cau de l’ordinador. Amb aquesta actuació has de poder accedir a l’Optimot sense problemes. Disculpa les molèsties.

    • (Eduard Fabra) Gràcies pel suggeriment. Cerca bàsica és la forma que s’ha fixat en l’àmbit de la informàtica per designar aquest tipus de cerca i, en el cas de l’Optimot, dóna a entendre que hi ha altres opcions de cerca més específiques (cerca per frase exacta, cerca castellà-català…) que poden ser més indicades que una cerca bàsica, segons el cas.

  1. Jo no vull dir cap suggeriment ni queixa. Només vull fer saber a tothom que fa anys que la faig servir gairebé diàriament i que estic molt content amb el servei. També amb el personalitzat. Animo la gent que l’utilitzi amb assiduïtat. És força àgil. Gairebé sempre em resol el dubte. Enhorabona.

    • (Antoni Martínez i Carmona) Moltes gràcies, Antoni! Esperem que l’Optimot et continuï sent útil.

Deixa un comentari