De tots colors

A més dels noms i adjectius que designen els diversos colors de l’escala cromàtica (blanc, verd, blau, vermell, groc, etc.), hi ha diversos noms que designen objectes d’un color característic o matèries amb les quals es fabrica un colorant. Amb el nom de color carabassa, per exemple, es designa el color característic de la carabassa, i amb escarlata, el color de la matèria colorant que s’obté de la cotxinilla.

Alguns d’aquests noms tenen una tradició d’ús consolidada com a designacions de colors, per exemple: carabassa, caqui, fúcsia, grana, lila, malva, porpra, rosa, salmó, sèpia o taronja. Aquests noms també poden funcionar en aposició o bé com a adjectius. Així, a partir de una jaqueta de color de taronja diem una jaqueta de color taronja (nom en aposició) o una jaqueta taronja (adjectiu), i un cobrellit de tonalitat rosa o un cobrellit rosa.

Un dubte comú a l’hora de fer servir aquests noms de colors és si han de concordar amb el nom que complementen: uns llençols rosa o uns llençols roses? Totes dues opcions són possibles, i el significat acaba sent el mateix: si no hi ha concordança es tracta d’un nom en aposició (uns llençols rosa, unes polseres malva), i si fem la concordança és que el color funciona com un adjectiu (uns llençols roses, unes polseres malves). Un cas particular és l’adjectiu salmó, que és invariable i per tant no concorda amb el nom: deu pintallavis salmó.

Com que la cosa va de colors, aprofitem per explicar-vos que al cercador de l’Optimot hi trobareu una fitxa sobre compostos que designen matisos cromàtics, com ara blau verd o groc canari, i una altra sobre compostos formats per noms de colors que fan referència a equips esportius, com ara blanc-i-blau.

2 respostes a “De tots colors

  1. Hauria estat interessant que comentéssiu també com en determinats colors hem anat cap al cal del castellà. Per exemple, com hem anat deixant de dir “color carbassa (o carabassa)” i hem anat adoptat el “taronja”. Fins i tot vosaltres ho heu fet amb l’exemple, tot i que dues ratlles abans dèieu que carabassa té una tradició consolidada com a designació de color.

Deixa un comentari