Canvis ortogràfics en la versió definitiva de l’Ortografia catalana

El juny passat va concloure el període de quatre anys de moratòria per a la implantació de l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (OIEC). En la versió definitiva del text només s’hi han introduït dues modificacions respecte del text aprovat l’octubre del 2016 i publicat el juny de 2017.

Tot seguit us expliquem en què consisteixen els canvis i com podeu localitzar aquesta informació en les fitxes ja actualitzades del cercador de l’Optimot.

Els noms de les lletres

La primera modificació recull una inquietud de la societat valenciana i opta per una normativa inclusiva. Al costat de les denominacions efa, ela, ema, ena, erra i essa, l’OIEC recull que en la tradició ortogràfica valenciana aquestes lletres també reben els noms efe, ele, eme, ene, erre i esse, respectivament. Podeu consultar els noms de les vint-i-sis lletres de l’alfabet català en aquesta fitxa de l’Optimot.

Simplificació de la norma del guionet

Amb relació als mots derivats per prefixació, s’han modificat els punts següents:

a) El primer canvi afecta la grafia del prefix quan precedeix un mot que comença amb majúscula, una xifra, un símbol, cometes o mots en cursiva. A diferència de la versió de l’OIEC del 2016, segons la qual aquests derivats s’escrivien amb guionet, ara s’escriuen amb el prefix separat. Per exemple: ex URSS, selecció sub 21, globulina anti D, un ex «hippy», manifestació anti skinheads. Podeu consultar el criteri en aquesta fitxa del cercador.

b) En segon lloc, quan un prefix s’adjunta a una expressió lexicalitzada o a un mot que porta guionet, ara cal deixar un espai en blanc després del prefix, a diferència de la versió de l’OIEC del 2016, segons la qual aquests derivats s’escrivien amb guionet. Per exemple: vice primer ministre, ex Unió Soviètica, manifestació anti cascos blaus, actitud anti nord-americana.

Cal tenir en compte que quan el prefix forma una unitat lèxica preexistent amb el primer component, el prefix s’escriu aglutinat, per exemple: subdirecció general, subdirectora general, exsecretària general de Cultura, vicepresident segon del Parlament. També s’escriu el prefix aglutinat amb el primer element quan el sintagma no està lexicalitzat, per exemple: excompany de pis, exprofessora de química, postguerra nuclear, pseudoestrella de cinema.

Aquesta fitxa de l’Optimot amplia les explicacions referents a aquest punt.

c) Finalment, per evitar la confusió amb un altre mot homògraf o en els casos de contacte entre grafies que podrien sorprendre, es pot optar per la grafia separada: pre fixat, co rector, ex portador; ex exiliat, ex xicot, ex xa, etc. En la versió anterior de l’OIEC, aquests prefixos podien anar seguits de guionet.

Tingueu en compte que la versió de l’Ortografia catalana disponible al cercador de l’Optimot correspon al 2016, i que s’actualitzarà tan bon punt sigui possible.

Una resposta a “Canvis ortogràfics en la versió definitiva de l’Ortografia catalana

Deixa un comentari