Som cosins germans i organitzem berenars sopars

8402950288_313e6227f9_oEn un apunt anterior del blog us explicàvem que el cercador inclou diverses fitxes sobre locucions que estan formades per dos noms. Darrerament hem actualitzat la informació d’alguna d’aquelles fitxes, i avui us en volem fer cinc cèntims.

Parlem en concret de la fitxa titulada Locucions formades per dos noms, en la qual ara expliquem que hi ha locucions en què els dos noms tenen una relació de subordinació, és a dir, el segon nom modifica el primer. Així, a l’hora de fer-ne el plural, flexiona només el primer nom: informes proposta, escoles bressoldecrets lleisofàs llitgossos llop

Convé no confondre aquestes locucions amb unes altres en què la relació que s’estableix entre els dos noms és de coordinació, i per tant flexionen tots dos. Per exemple: un berenar sopar, dos berenars sopars; un cosí germà, dos cosins germans. Per facilitar-ne la consulta al cercador, hem creat una fitxa breu per a expressions que encara no disposaven de fitxa pròpia. Són aquestes: 

Plural de ‘cosí germà’, ‘cosina germana’
Plural de ‘conseller delegat’, ‘consellera delegada’
Plural de ‘tinent general’, ‘tinenta general’
Plural de ‘berenar sopar’
Plural de ‘caça bombarder’

Una resposta a “Som cosins germans i organitzem berenars sopars

  1. Ahir veient el programa El Llenguado de TV3 m’ha fet molta gràcia el com se’n podia dir CUL RESPIGÓN, us en puc afegir un, d’un personatge molt popular del poble dels meus avis, Sant Hilari Sacalm, que tenía un cul molt especial i respingón i se’l coneixia popularment amb el mot d’EN CUL-LI-PENJA.
    Aquesta és la meva modesta aportació

Deixa un comentari