Filtreu, insensats!

Com tot bon cercador, l’Optimot disposa de diverses opcions de cerca que podeu fer servir per aconseguir resultats més acurats d’acord amb la informació que hi busqueu. Els informes del cercador ens diuen, però, que els usuaris no utilitzeu aquests filtres tant com ens agradaria. Us expliquem tot seguit com funcionen per intentar solucionar-ho.

Els botons a què ens referim es mostren just a sota del quadre de cerca on escrivim allò que necessitem trobar. Al llarg dels onze anys de funcionament de l’Optimot, aquests botons han experimentat alguns canvis. Les dues primeres opcions corresponen a les clàssiques cerques bàsica i per frase exacta, i entenem que sabeu prou bé com funcionen. Només us recordem que la cerca per frase exacta us pot resultar útil a l’hora de localitzar expressions fixades, frases fetes, termes formats per més d’un mot, perífrasis, etc.

Els altres tres botons de cerca, en canvi, no determinen la modalitat de cerca sinó les fonts en què el cercador busca si se seleccionen. L’opció fitxes de l’Optimot, com el nom indica, mostra resultats només de les fitxes que elaborem al servei.

En canvi, si seleccionem l’opció castellà-català, obtindrem resultats només d’aquelles fonts susceptibles d’incloure equivalents del castellà al català o del català al castellà, que són quatre: el Diccionari castellà-català i el Diccionari català-castellà d’Enciclopèdia Catalana, els diccionaris terminològics del TERMCAT i les fitxes de l’Optimot esmentades més amunt.

Finalment, l’opció verbs conjugats mostra només els documents PDF que inclouen els diversos models de conjugació dels verbs en català. Només la marcarem si busquem com es conjuga un verb en català, no pas si en volem saber el règim o la grafia, per exemple.

Ara que sabeu com funcionen les opcions de cerca de l’Optimot, només us falta fer-les servir!

Una resposta a “Filtreu, insensats!

  1. Ho expliqueu tot molt bé. Només hi trobo a faltar uns quants exemples per a les persones que ho necessiten tot una mica mastegat. Però, en fi, un comentari entenedor i adient. Salut!

Deixa un comentari