El nivell 2 de l’Optimot

Tothom qui coneix una mica l’Optimot ja sap que l’IEC, el TERMCAT i la DGPL són els tres organismes que van impulsar la creació del servei, amb la gestió de la DGPL, i que continuen estant-hi vinculats. I hem explicat, també, que aquests organismes atenen algunes de les consultes que rebem i validen les fitxes de l’Optimot. És la funció del que anomenem “nivell 2”; el nivell 1, òbviament, som les lingüistes del servei.

El que us volem explicar en aquest apunt és el ventall de tasques que es despleguen per fer efectiva aquesta estreta col·laboració entre IEC, TERMCAT, DGPL i nivell 1 de l’Optimot. Rere el nom del servei hi ha una constant interrelació entre nosaltres.

Quan alguna de les consultes que ens envieu, per les seves característiques, requereix la intervenció del nivell 2, la hi derivem. Això passa amb un 10 % de les consultes. L’usuari que ha fet la consulta en té coneixement, perquè se li explica al final de la resposta. Va ser el cas, per exemple, d’una consulta sobre el terme aiguacròs, que el nivell 1 va derivar al TERMCAT després de fer la recerca que hi vam poder aportar. Vegeu que, a més a més de la resposta que va rebre l’usuari, el TERMCAT va elaborar la fitxa terminològica aiguacròs, que es pot consultar tant al Cercaterm com a l’Optimot, gràcies a la cessió de dades que el TERMCAT fa al cercador.

Pel que fa a les fitxes de l’Optimot, el nivell 1 les elabora i el nivell 2 les valida. Tot plegat ho fem amb la intenció de treballar coordinadament i en la mateixa direcció. A vegades aquesta tasca requereix un seguit de missatges electrònics, trucades, reunions i un anar i venir d’idees i esborranys. Dona feina, però és molt interessant. Amb l’IEC i amb la DGPL hi ha una tasca especialment intensa en aquest sentit. Entre el nivell 1 i el nivell 2 es pensa què s’explicarà i com s’explicarà a les fitxes, que es llegeixen i rellegeixen fins que, finalment, es fan públiques. Llegiu, per exemple, aquestes fitxes sobre les construccions donat que i degut a, en què s’ha treballat amb l’IEC, o les diverses fitxes sobre majúscules, validades per la DGPL.

Des del nivell 1 volem agrair aquesta estreta col·laboració amb el nivell 2 dels tres organismes, que ens enriqueix a tots dia a dia i sense la qual l’Optimot no seria pas l’Optimot.

8 respostes a “El nivell 2 de l’Optimot

 1. Molt interessant conèixer el funcionament del nivell 2! Gràcies per acostar als usuaris les “interioritats” de l’Optimot. Llarga vida al nivell 1 i el nivell 2!

 2. Jo soc jubilat, visc a Texas, escric llibres en Anglès però mantinc un petit blog setmanal en català al PuntAvui que llegeix molt poca gent. Jo soc de la generació que va estudiar amb immersió total en castellà. Em preocupa que el meu català no és tan bo com hauria de ser i a vegades penso que els diaris haurien de tenir alguna forma de corrector, ni que fos un ordinador. Estic segur que no toleren faltes ortogràfiques dels col·laboradors pagats.

 3. Encantada de conèixer el nivell 1 i el nivell 2! Gràcies per la feina, Optimot! I nivell 2! Sense vosaltres…

 4. Les persones que treballem dia rere dia amb la llengua tenim l’Optimot com a llibre de capçalera. Aquest funcionament de nivells que ens expliqueu es reflecteix en el rigor i la fiabilitat dels resultats. Moltes gràcies per la feina i per molts anys!

 5. Optimot, per mi… és el meu llibre de capçalera.
  Agraïment total als qui ens fan possible aquesta eina súper important, perquè el català sigui escrit correctament.

  Moltes gràcies

 6. No he sabut trobar enlloc l’expressió sencera “entre poc i massa…”
  A Eivissa es diu sencera: “Entre poc i massa sa mesura passa” i actualment encara és ben viva.
  Salut.

 7. Moltes gràcies per la vostra feina tan eficaç. Jo he après a expressar-me millor gràcies a vosaltres. Faig moltes consultes al llarg del dia. Desitjo que continueu treballant per la bona salut de la nostra estimada llengua.

Deixa un comentari