Xarrups de gramàtica a la fresca

torsten_behrens (CC BY 2.0)

En aquest apunt volem remarcar algunes novetats que va incorporar la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), publicada a finals de l’any 2016, amb relació als usos que tradicionalment no s’havien admès de tres locucions. Són les següents: degut a, no obstant i al respecte.

Pel que fa a la locució causal degut a, actualment s’admet aquesta locució seguida tant d’un sintagma nominal com d’una frase encapçalada per l’expressió el fet que. Per exemple:

Acte suspès degut al mal temps.
Degut al fet que ha viscut a Lisboa, parla portuguès amb fluïdesa.

En relació amb la construcció no obstant, la nova gramàtica indica que es pot usar amb el pronom això anteposat o posposat (això no obstant o no obstant això) i que aquests usos són els més habituals en els registres formals. Ara bé, també admet la possibilitat d’usar-la com a connector sense aquest pronom (no obstant). Per exemple:

Van triar estudis diferents; no obstant això, seguien sent amics.
Van triar estudis diferents; això no obstant, seguien sent amics.
Van triar estudis diferents; no obstant, seguien sent amics.

Finalment, volem fer notar que la locució al respecte també es pot fer servir sense cap complement al darrere, al costat de les locucions respecte de i respecte a, que ja eren normatives. Per exemple:

Vull fer un comentari respecte a aquesta qüestió.
Vull fer un comentari respecte d’aquesta qüestió.
Vull fer un comentari al respecte.

Si voleu més informació sobre l’ús d’aquestes locucions, podeu consultar les fitxes És correcte ‘degut a’ en català?; ‘no obstant’, ‘no obstant això’ o ‘això no obstant’?, i És correcta l’expressió ‘al respecte’ en català?

Us volem desitjar un bon estiu. Ja sabeu que podeu aprofitar el temps de descans per llegir, al cercador de l’Optimot, les fitxes que contenen novetats de la GIEC. Només heu d’escriure l’expressió nova gramàtica en el quadre de cerca i seleccionar l’opció de cerca Fitxes de l’Optimot. Bona lectura i bones vacances!

3 thoughts on “Xarrups de gramàtica a la fresca

  1. La nova gramàtica és DESCRIPTIVA i no normativa, no prescriu pas l’ús de tals barbarismes. En cap cas la possible admissió per l’acadèmia de tal o tal mot o locució no vol dir que l’haguem d’emprar, ço és castellanitzar un xic més el català, girant l’esquena al català tradicional transmès de generació en generació.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s