Els terminològics de l’Optimot, al dia

Ja sabeu que el cercador de l’Optimot consulta alhora moltes fonts integrades en la seva base de dades. Ara us volem parlar d’una d’aquestes fonts, els diccionaris terminològics del TERMCAT, perquè tenim una millora molt significativa en el sistema d’actualització d’aquestes obres.

Es tracta de diccionaris de lèxic especialitzat (de dret, economia, arts, construcció…) que ha elaborat el Centre de Terminologia TERMCAT (en alguns casos, en col·laboració amb altres entitats) o que allotja en el seu web, i que aquest organisme cedeix a l’Optimot perquè en té els drets de difusió. Actualment són 150 títols, amb més de 185.000 termes.

Inicialment, aquests diccionaris cedits s’actualitzaven des de l’Optimot anualment. De fa uns mesos, però, s’actualitzen immediatament després que el TERMCAT els modifiqui a la seva base de dades. Cada nit, una aplicació comprova si s’hi ha fet algun canvi i, si és així, el carrega a l’Optimot.

Les actualitzacions dels diccionaris terminològics poden ser de diferents tipus; principalment, incorporació de noves obres, incorporació de nous termes, actualització de termes ja existents o esmenes puntuals.

Algunes de les darreres obres que el TERMCAT ha cedit a l’Optimot són, per exemple, el Glossari de jardineria i paisatgisme, la Nomenclatura de gestió universitària i el diccionari Monedes del món.

Pel que fa a termes de la Neoloteca (normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT), al llarg dels darrers mesos s’han incorporat a l’Optimot, per exemple, acord restauratiu, de guanyar-guanyar o diplomàcia multivia, de l’àmbit de la resolució alternativa de conflictes; i també colibrí d’Eliza (ornitologia), mare de dia (serveis socials), gula o surimi d’angula (indústria alimentària) i trolejar (Internet).

Convé remarcar també els termes que arriben a l’Optimot provinents de la Consulteca (fitxes elaborades pel Servei de Consultes o per altres àrees del TERMCAT). Per exemple: anunci ancorat (comunicació), aprenentatge profund (intel·ligència artificial), bastó de pluja (música), doctrina de la legitimitat (dret internacional),  edamame i gàrum (gastronomia), petjada digital (societat de la informació) i síndrome del capcineig (ciències de la salut).

L’Optimot també incorpora les actualitzacions que fa el TERMCAT de fitxes terminològiques ja existents, com ha estat el cas, darrerament, de frigorífic combi (electrodomèstics), mandala (construcció), mecano (jocs) i quinoa (botànica).

Finalment, en el capítol d’esmenes, el 2017 ha estat un any important perquè el TERMCAT ha adaptat els seus diccionaris a la nova normativa ortogràfica de l’IEC. El volum de canvis que representa aquesta adaptació és molt gran, però valen com a exemples mots com arreflèxia i cefalorraquidi (duplicació de erra), chaise-longue i foie-gras (manlleus amb guionet), electroestàtic i geoestacionari (incorporació de e epentètica), molta (caiguda del diacrític), mastoidal i antitifoidal (desaparició de la dièresi) o hàndicap (grafia del manlleu).

Gràcies a la nova actualització automàtica, doncs, totes aquestes novetats i la bona feina del TERMCAT arriben puntualment a l’Optimot!

2 respostes a “Els terminològics de l’Optimot, al dia

Leave a Reply