Fa olor d’estiu

A hores d’ara, tothom hauria de tenir clar que en català el complement de nom que acompanya el mot olor s’enllaça amb la preposició de, oi? Sabíeu que hi ha noms i adjectius que necessiten una preposició determinada? Així com hi ha el règim d’un verb, també hi ha el règim d’un nom o d’un adjectiu. És un dubte lingüístic que ens han consultat diverses vegades a l’Optimot. El cercador recull fitxes dels casos que ens han demanat amb més freqüència, amb els continguts actualitzats segons la nova gramàtica.

A l’estiu ens poden agradar els gelats, granissats, batuts, etc., amb gust de llet merengada o d’orxata, i també ens pot agradar l’olor de mar. Si sentim pudor de cremat al bosc, val més que estiguem alerta i truquem als bombers. I si feu una sardinada a casa, és possible que acabeu dient que la roba put a fregit! Fixeu-vos, en aquesta fitxa, que per enllaçar els complements dels noms que tenen a veure amb les percepcions i sensacions la preposició adequada és de (excepte el verb pudir, que necessita la preposició a).

A l’estiu, tota cuca viu. Cert! Hi ha gent que té por de les abelles i de les vespes… Què hi farem! Per cert, també podem tenir por a les abelles, perquè el nom por pot anar acompanyat tant de la preposició de com de la preposició a. Ara bé, la por de les sargantanes no sempre és el mateix que la por a les sargantanes. En aquesta fitxa expliquem més àmpliament aquesta qüestió: la doble opció de règim que hi ha arran de la publicació de la nova gramàtica i què fem amb els casos d’ambigüitat.

Heu fet mai vacances en grup? Cal saber que hi ha gent que té una manera d’actuar molt diferent de la nostra. Els adjectius diferent o distint estableixen comparacions i van acompanyats preferiblement de la preposició de. Això no obstant, la nova gramàtica normativa també admet la preposició a.

Si aquest estiu assistiu a un acte en reconeixement al mèrit artístic d’algú, malament. En tot cas, caldria assistir-hi en reconeixement del seu mèrit perquè aquesta construcció regeix la preposició de.

I finalment, no voldríem acomiadar-nos sense dir-vos que tothom té el dret a l’educació o el dret de l’educació i que tothom té dret a vot o dret de vot, perquè el nom dret pot regir totes dues preposicions: a o de.

Que tingueu molt bon estiu!

4 respostes a “Fa olor d’estiu

  1. De qui és l’autoria de la fotografia? No hauria d’estar inclòs? Igual que amb una cita literària.

    • (S.)
      Si poses el cursor damunt de la imatge, veuràs que hem inclòs l’autoria de la imatge. Gràcies.

  2. Sempre m´ha semblat estrany que al dic. Alcover les expressions com “fer olor” apareguessin només en el sentit figurat (‘tenir aparença de”ser indici de’) i no en l´original. Potser perquè es dóna per descomptat? o perquè consideraven més genuí fer servir els verbs sentir o pudir?

    http://dcvb.iec.cat/results.asp?word=olor

Deixa un comentari