Fitxes per a tothom

OptimotReprenem el fil de les actualitzacions al cercador relacionades amb la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana de l’IEC per parlar d’una de les qüestions que més dubtes sol plantejar: l’ús de les preposicions per i per a. Al cercador de l’Optimot ja hi podeu trobar les fitxes que recullen les indicacions normatives per utilitzar aquestes dues preposicions sense equivocar-vos. En total són sis fitxes que es poden dividir en dos grups: les que tracten de l’ús de per i per a davant de nom i les que parlen sobre l’ús de per i per a davant d’infinitiu.

El més destacable d’aquest apartat de la nova gramàtica és que reconeix que segons els parlars hi ha situacions en què és igualment normatiu fer la distinció entre per i per a (com es fa de manera natural en valencià, tortosí i en els parlars més occidentals del nord-occidental), com fer la reducció a per en aquells parlars en què s’usa únicament aquesta preposició (la resta del nord-occidental, septentrional, central, baleàric i alguerès). Els casos en què la normativa preveu aquesta doble solució estan descrits en les fitxes ‘Per’ o ‘per a’ davant d’infinitiu de finalitat i ‘Per’ o ‘per a’ davant de nom. Així, per exemple, per expressar opinió tant podem dir Per a tu qui hauria de guanyar el concurs? com Per tu qui hauria de guanyar el concurs?, segons quin sigui l’ús habitual en el nostre parlar.

En la resta de casos, cal tenir en compte el significat de l’oració per triar quina és la preposició adequada, com expliquen les fitxes Usos de ‘per’ davant d’infinitiu, Usos de ‘per’ davant de nom i Usos de ‘per a’ davant de nom. En aquestes fitxes veiem que no és el mateix dir Enllestirem la disfressa per Carnaval que Enllestirem la disfressa per a Carnaval.

A més a més, per saber quina preposició cal utilitzar en expressions com Mou-te per la pau o Crida per a la participació ciutadana, hem dedicat una fitxa, titulada ‘Per’ o ‘per a’ en eslògans i campanyes, a l’ús d’aquestes dues preposicions en eslògans, lemes i títols, perquè és un cas particular i que genera un gran nombre de consultes.

Com sempre, us recordem que podeu recórrer al servei d’atenció personalitzada de l’Optimot si necessiteu cap aclariment sobre aquesta qüestió.

4 thoughts on “Fitxes per a tothom

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s