Novetats ortogràfiques

8416882767_6baa5e8d54_zEn l’apunt anterior, vam explicar que hem començat a aplicar les novetats normatives arran de la publicació de la nova Gramàtica de la llengua catalana i de l’inici de la vigència de l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Posteriorment a Fabra, molts autors han aprofundit en l’estudi de fenòmens gramaticals i ortogràfics i han proposat diverses solucions, les quals, malgrat que no es poden considerar normatives, han estat de gran utilitat. Així doncs, l’aparició d’una gramàtica i ortografia normatives representa un gran avanç en la normalització de la nostra llengua. Ens sembla que és un bon motiu per celebrar-ho!

Tant la Gramàtica com l’Ortografia inclouen algunes novetats que anirem explicant progressivament en el blog. En aquest apunt, però, ens centrarem en les novetats ortogràfiques. Cal remarcar que la nova Ortografia recull en conjunt les normes ortogràfiques que ja coneixem, i que introdueix un nombre molt reduït de canvis. Els hem incorporat a les fitxes de l’Optimot, i aquestes fitxes ja es poden consultar en el cercador. Les podeu extreure totes juntes si cerqueu “Novetats ortogràfiques 2016”, seleccionant l’opció Frase exacta. En cada fitxa s’explica una qüestió ortogràfica concreta i s’assenyala quins punts han canviat respecte de la normativa anterior. Us donem una llista dels casos agrupats per temes:

Accents i dièresis

Els accents diacrítics
Funcions de la dièresi (sense dièresi: coital, col·loidal, esferoidal, fluidalhelicoidal…)

Apostrofació

Apostrofació davant del prefix a- amb valor negatiu (l’anormalitat, l’asèpsia…)

Mots prefixats i compostos

r i rr en compostos cultes i derivats per prefixació (grecoromà; però corresponsabilitat, arrítmia…)
eradicar o erradicar?
Mots compostos i prefixats: amb e- o sense e-? (amb e-: arterioesclerosi, cardioespasme, electroestàtic, endoesquelet, exoesquelet…)

Aglutinacions i guionets

Expressions lexicalitzades (sensesostre, sensepapers…)
Guionet en compostos catalans (sense guionet: a correcuita, a cuitacorrents, a matadegollasucamulla…)
Guionet entre prefix i nom compost (vice-primer ministre)
no + nom/adjectiu
Guionet en compostos reduplicatius (sense guionet: corimori, clocpiu, napbuf i ratbuf)
Guionet en compostos en què el primer element duu accent (déu-n’hi-do i cotó-en-pèl)
Guionet en compostos que són manlleus
ex-libris o exlibris? (exlibris)

En el servei estem treballant per actualitzar, d’acord amb la nova normativa, les fitxes de l’Optimot. Cal tenir en compte que altres fonts que podeu consultar, com el DIEC2, també s’aniran actualitzant. I recordeu que podeu adreçar-nos consultes al servei d’atenció personalitzada de l’Optimot.

3 respostes a “Novetats ortogràfiques

  1. El terme ‘esteroidal’ també hauria d’anar sense dièresi, oi? El DIEC el manté amb dièresi, és un descuit o una excepció?

    • (Maria Rosa)
      Efectivament, esteroidal s’escriu sense dièresi, tal com indica el DIEC2 en línia. Esperem poder actualitzar el DIEC de l’Optimot ben aviat.

  2. Totalment en contra de les noves normes ortogràfiques! Sobretot dels canvis d’accent que l’únic que fan és acostar cada vegada més el català al castellà. Correctors com https://www.corrector-catala.com o softcatala.com encara no incorporen els canvis ortogràfics, ho farem nosaltres?

Deixa un comentari