Comencem a aplicar les novetats normatives

ieccolorL’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha publicat la nova Gramàtica de la llengua catalana. L’aparició de l’obra, el 23 de novembre de 2016, determina l’entrada en vigor de la normativa lingüística que conté. Igualment, comença la vigència de l’Ortografia catalana de l’IEC, obra que recull la normativa ortogràfica que coneixíem fins ara i proposa alguns canvis puntuals, dels quals segurament heu sentit a parlar als mitjans de comunicació.

Avui, 24 de novembre de 2016, el servei de consultes lingüístiques Optimot inicia l’aplicació de la normativa lingüística continguda en aquestes dues obres. Progressivament, adaptarem als canvis normatius els recursos que es poden consultar al cercador. Hi ha fonts que podrem adaptar amb agilitat, com ara les fitxes de l’Optimot i els Verbs conjugats. N’hi ha d’altres, en canvi, que requeriran un tractament tecnològic complex, i en aquests casos els canvis s’hi aniran aplicant gradualment.

Tant des del blog com des del perfil de Twitter @optimotcat us anirem explicant les novetats ortogràfiques i gramaticals. I recordeu que podeu adreçar-nos consultes per mitjà del servei d’atenció personalitzada.

3 respostes a “Comencem a aplicar les novetats normatives

  1. Espero que, tenint en compte el caràcter descriptiu d’aquesta gramàtica, puguem identificar molt clarament els diversos nivells de formalitat, registres, territorialitat, etc. d’aquestes novetats aplicades a l’Optimot.
    Que no quedi cap mena de dubte que “són les dos i mitja” és tan defensable en boca i ploma d’un valencià com rebutjable sense cocessions en les d’un barceloní, en qualsevol registre. I, si en aquest darrer cas s’hi parla d’inadequació en lloc d’incorrecció, i no hi queda molt ben explicat el sentit territorial de “adequat/inadequat”, malament rai!

  2. A partir de quina data és obligatori utilitzar els canvis que s’han realitzat en la gramàtica catalana? Tenia entès que hi ha un període transitori en què es pot seguir aplicant l’antiga normativa.

    • (Beatriu) La vigència dels canvis normatius que recull l’IEC a la Gramàtica de la llengua catalana i a l’Ortografia catalana va començar el 23 de novembre de 2016, dia de publicació de la nova gramàtica. L’IEC ha marcat un període d’aplicació progressiva de les novetats de quatre anys, en consideració al fet que hi ha productes que requereixen un tractament complex (llibres, webs. etc.).

Deixa un comentari