Quan, on i què menjar

On dormir, Com arribar-hi, Què fer, Com moure’s… Aquesta mena d’expressions, formades per un pronom interrogatiu (on, com, què, quan, per què…) seguit d’un infinitiu, les trobem habitualment per encapçalar els diversos apartats de pàgines web de llocs d’interès, d’ajuntaments, de guies de viatge, etc.

L’ús d’aquests infinitius en llengua catalana és desaconsellable, ja que es tracta d’estructures calcades de l’anglès: Where to stay, How to get there, What to do, How to get around… Al cercador de l’Optimot trobareu una fitxa en què parlem de la qüestió i recomanem utilitzar aquestes expressions amb una forma personal del verb. Per exemple: On dormirem, Com podem arribar-hi, Què hem de visitar

Ara bé, hi ha contextos en què l’ús del verb conjugat potser queda poc natural. Si és així, us animem a no resignar-vos i a seguir buscant una opció que resulti menys forçada. Per exemple, una alternativa consistiria a fer servir un nom o sintagma nominal que expressi el mateix significat: en lloc de On dormir es pot dir directament Allotjament, en lloc de Com arribar-hi es pot dir Indicacions o Localització, en lloc de Què fer podem dir Punts d’interès, en lloc de Com moure’s podem dir Transport, etc. Aquesta solució, a més, ens permet escurçar expressions que altrament són massa llargues per a un títol: amb l’ús del mot Gastronomia, per posar un exemple, reunim els tres conceptes de la formulació Quan, on i què menjar.

Acabem aquest apunt fent referència a un altre calc que es veu sovint en aquesta mena de contextos: l’expressió Sobre nosaltres (o Sobre mi) per encapçalar l’apartat en què es presenten els autors de l’obra o del projecte. Sobre nosaltres és una traducció literal de l’anglès About us (o About me), i altra vegada caldria buscar equivalents més habituals en català. Us en proposem uns quants, l’ús dels quals dependrà sempre del context i del significat concrets: Qui som (o Qui sóc), Qui escriu, Autors, Responsables, Equip de redacció

Leave a Reply