Donem o fem petons?

Donem o fem petons?, això ens dóna fàstic o ens fa fàstic?, donem o fem un calbot? En català fem petons, això ens fa fàstic, però donem un calbot. Sovint dubtem entre l’ús dels verbs fer i donar en expressions concretes. De vegades, també s’usa el verb donar en contextos en què hi ha un verb més adequat: donar el sol en comptes de tocar el sol, donar temps de en comptes de tenir temps de, etc.  Si feu un clic a Optimot, podeu resoldre un bon nombre de dubtes al voltant d’aquesta qüestió.

Us resultarà útil consultar primer aquesta fitxa amb indicacions generals, en què veiem un recull d’expressions que es construeixen amb el verb fer (fer vergonya, fer un pas endavant, fer una abraçada…), expressions amb el verb donar (donar una bufetada, un mastegot, una puntada de peu…) i expressions que es fan servir amb tots dos verbs (donar i fer escac al rei, donar i fer gelosia, donar i fer ombra…).

Hi ha altres expressions que també ens poden plantejar el dubte sobre els verbs donar i fer, i que tenen fitxa pròpia al cercador: donar o fer una classe?, donar o fer una conferència?, donar o fer un concert?, donar o fer una xerrada?, donar o fer una ponència? En aquest cas, es poden fer servir totes dues opcions, a part d’altres verbs. Per exemple: fem una classe, donem una classe o impartim una classe, segons el context o el registre.

Per trobar alternatives a expressions que erròniament se solen dir amb el verb donar, podeu consultar aquesta fitxa. Per exemple, la calefacció l’engeguem o bé l’encenem.

Si teniu qualsevol dubte d’ús relacionat amb aquest tema, no ens donarà goig resoldre’l a través de l’atenció personalitzada: ens farà goig!

6 respostes a “Donem o fem petons?

Deixa un comentari