Amb xifres o amb lletres?

Un dels dubtes habituals al servei d’atenció personalitzada de l’Optimot és l’ús de les xifres o les lletres en diverses denominacions. Com que les fonts de l’Optimot pràcticament no incloïen informació sobre aquesta qüestió, fa uns quants mesos vam decidir incorporar diversos continguts al cercador per recollir els casos principals.

En primer lloc vam elaborar una fitxa amb els criteris generals sobre l’ús de xifres o lletres. En aquesta fitxa hi diu que cal fixar-se tant en el tipus de text en què apareix la denominació com en el tipus de numeral: es tracta d’un cardinal o d’un ordinal? Convé notar que els cardinals expressen una quantitat numèrica precisa, mentre que els ordinals indiquen la posició dins d’una sèrie, és a dir, expressen ‘ordre’.

D’aquesta fitxa general en pengen quatre de més exhaustives amb casos concrets: cardinals amb lletres, cardinals amb xifres, ordinals amb lletres i ordinals amb xifres. Així, per exemple, si consulteu la dels cardinals amb lletres, veureu que l’edat de les persones o les dècades s’escriu amb lletres: El seu fill gran té divuit anys, Va néixer als anys seixanta; o que els números de pàgines o de pis i porta en les adreces van amb xifres, si consulteu la d’ordinals amb xifres: la pàgina 5, el 1r 5a.

I recordeu: sempre que el cercador no us resolgui el dubte que us assalta, podeu adreçar-vos al servei d’atenció personalitzada.

3 respostes a “Amb xifres o amb lletres?

  1. Gràcies per comprendre a qui estem aprenent l’idioma. La informació que ens donen, a més de ser necessària, és interessant i ens fa reflexionar més sobre la llengua.

  2. L’Optimot és una eina molt útil. Us agraeixo aquesta feina tan ben feta. No sabia que hi ha números que només poden escriure’s amb lletres.

Deixa un comentari