Com funciona la cerca avançada de l’Optimot?

El cercador de l’Optimot inclou una opció de cerca avançada que permet escollir diversos filtres per precisar o limitar la cerca. El primer apartat de la cerca avançada conté els criteris següents:

amb totes les paraules: el cercador busca els resultats que inclouen tots els mots que hi anotem.
sense les paraules: el cercador exclou de la cerca les paraules que hi anotem.
amb alguna de les paraules: el cercador busca els resultats que inclouen almenys un dels mots que hi anotem.
amb la frase exacta: el cercador busca la seqüència de mots que hi anotem per aquell ordre.

El segon apartat de la cerca avançada permet escollir entre les diverses fonts del cercador: el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, el Diccionari castellà-català d’Enciclopèdia Catalana, les fitxes de l’Optimot, etc. Per seleccionar una sola font primer cal clicar a “Desmarca-les totes” i tot seguit seleccionar la font que ens interessa.

Una de les opcions interessants de la cerca avançada és que permet combinar diversos filtres per obtenir un resultat més acurat. Per exemple, si no recordem com s’anomena la beguda a base de cafè i conyac, podem introduir el mot cafè en el camp amb totes les paraules (perquè la definició del mot que cerquem ha de contenir necessàriament aquest mot) i mots com conyac o licor en el camp amb alguna de les paraules (perquè no sabem exactament quin mot s’empra en la definició). També podem seleccionar la font Diccionari de la llengua catalana: el cercador ens resoldrà el dubte oferint-nos l’entrada cigaló d’aquest diccionari.

La cerca avançada també és útil per trobar totes les fitxes de l’Optimot: en el camp sense les paraules teclegeu una seqüència de lletres que no correspongui a cap paraula de la llengua, com ara aaaaa, i seleccioneu la font Fitxes de l’Optimot. Opcionalment, podeu seleccionar la categoria lingüística de les fitxes que voleu localitzar, en el darrer apartat de la cerca avançada: Ortografia, Fonètica i prosòdia, Morfologia, Sintaxi, Lèxic, Fraseologia i refranys, Antroponímia, Toponímia i Convencions.

7 thoughts on “Com funciona la cerca avançada de l’Optimot?

    • (josep Maria) El cercador està temporalment fora de servei per tasques de manteniment. Aviat tornarà a funcionar. Disculpa les molèsties.

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s