Almenys o al menys?, alhora o a l’hora?, quan o quant?

Sovint se’ns plantegen dubtes sobre com s’han d’escriure determinades formes que es pronuncien igual. Per resoldre aquesta mena de qüestions, el cercador de l’Optimot conté un bon nombre de fitxes que ajuden a resoldre molts d’aquests casos.

Així doncs, és habitual preguntar-se en quins contextos cal escriure alhora i en quins altres, a l’hora. Per resoldre el dubte, només cal escriure el mot alhora en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris. Com a primer resultat obtindrem una fitxa que es diu alhora o a l’hora? Altres casos similars són almenys o al menys?, sobretot o sobre tot?, marededéu o mare de Déu?, pertot o per tot?, maldecap o mal de cap?, etc.

De vegades, el dubte no és si la forma consta d’una sola paraula o és una locució, sinó que és simplement ortogràfic. Aquest és el cas de parelles com quan o quant?, anul·lar o anular?, al·ludir o eludir?, al·logen o halogen?, vil·la o vila?, rec o reg?, cup o cub?, educant o educand?, al·locució o elocució?, examinant o examinand?, multiplicant o multiplicand?, sumant o sumand?, etc.

4 thoughts on “Almenys o al menys?, alhora o a l’hora?, quan o quant?

 1. Què tal la paraula balear “almanco” per almenys?
  Almenys només existeix al llenguatge habitual a Balears als escrits oficials…
  Almanco és la forma habitual d’expressió. I és ben catalana. També s’utilitza “com a mínim” però mai (absolutament mai) es diu “almenys”, excepte quan xerren els lingüistes, que son els únics que l’utilitzen.

  M'agrada

  • (Illenc) Com bé dius, la forma que ens comentes és ben viva a les Balears i es recull al diccionari normatiu com a equivalent d’almenys. Moltes gràcies pel comentari.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s