Paraules més cercades del 2014

Un dels dubtes més recurrents i alhora més cercats quan hem analitzat les cerques que s’han fet a l’Optimot durant l’any 2014 són les combinacions col·loquials de verbs amb pronoms febles. Per exemple, hem d’escriure reconèixer’s, reconeixe’s o reconèixer-se?, diga’m, digue’m o digues-me? Podem dir en algun context aneu’s-en o permete’m o hem d’escriure sempre aneu-vos-en i permet-me?

En primer lloc, us recomanem que consulteu la fitxa dels infinitius acabats en -er àton i imperatius acabats en -es àton, en què s’explica el fenomen de la pèrdua de la –r final de l’infinitiu i de la -s de l’imperatiu en combinació amb pronoms febles: reconeixe’s i digue’m. Tal com s’indica en l’últim paràgraf de la fitxa més detalladament, aquestes formes són admissibles només en contextos informals. En els textos formals, cal fer servir les formes normatives: reconèixer-se i digues-me.

Si anem al final d’aquesta fitxa, hi ha una fitxa relacionada que tracta de la pèrdua de consonant final, el canvi de pronom i l’addició de vocal de suport, amb un llistat de més combinacions col·loquials de verbs amb pronom. En aquest cas, s’aplica el mateix criteri que abans i resolem l’últim dubte plantejat inicialment: aneu’s-en o permete’m en textos informals, aneu-vos-en i permet-me en textos formals.

El cercador també inclou altres casos concrets d’imperatius amb forma reduïda que sovint generen dubte. Podeu consultar les fitxes mi-te’l, mite-la, mite’ls, mite-les, do’m, dé’m i ve’t-ho aquí, ve-t’ho aquí o vet-ho aquí?

6 thoughts on “Paraules més cercades del 2014

 1. Realment, per a mi l’Optimot ha estat una descoberta important donat que m’ajuda en el meu quefer diari. Jo lluito dia darrere dia per portar al nostre despatx una redacció pensada i escrita en la nostra llengua i vosaltres sou el meu suport.

  M'agrada

 2. Moltes gràcies, gent de l’Optimot! Sou un dels meus llocs de referència a l’hora de consultar dubtes lingüístics.

  PD: Matilde, “donat que” no és correcte en català. Si ho busques en el cercador de l’Optimot, hi trobaràs una fitxa on ho explica. 😉

  M'agrada

 3. Feu una tasca molt important. Moltes gràcies a tot l’equip d’Optimot. Iniciatives com aquesta
  són del tot necessàries per aconseguir que, algun dia, la nostra llengua tingui el reconeixement que es mereix.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s