Paraules més cercades del 2014

Un dels dubtes més recurrents i alhora més cercats quan hem analitzat les cerques que s’han fet a l’Optimot durant l’any 2014 són les combinacions col·loquials de verbs amb pronoms febles. Per exemple, hem d’escriure reconèixer’s, reconeixe’s o reconèixer-se?, diga’m, digue’m o digues-me? Podem dir en algun context aneu’s-en o permete’m o hem d’escriure sempre aneu-vos-en i permet-me?

En primer lloc, us recomanem que consulteu la fitxa dels infinitius acabats en -er àton i imperatius acabats en -es àton, en què s’explica el fenomen de la pèrdua de la –r final de l’infinitiu i de la -s de l’imperatiu en combinació amb pronoms febles: reconeixe’s i digue’m. Tal com s’indica en l’últim paràgraf de la fitxa més detalladament, aquestes formes són admissibles només en contextos informals. En els textos formals, cal fer servir les formes normatives: reconèixer-se i digues-me.

Si anem al final d’aquesta fitxa, hi ha una fitxa relacionada que tracta de la pèrdua de consonant final, el canvi de pronom i l’addició de vocal de suport, amb un llistat de més combinacions col·loquials de verbs amb pronom. En aquest cas, s’aplica el mateix criteri que abans i resolem l’últim dubte plantejat inicialment: aneu’s-en o permete’m en textos informals, aneu-vos-en i permet-me en textos formals.

El cercador també inclou altres casos concrets d’imperatius amb forma reduïda que sovint generen dubte. Podeu consultar les fitxes mi-te’l, mite-la, mite’ls, mite-les, do’m, dé’m i ve’t-ho aquí, ve-t’ho aquí o vet-ho aquí?

6 respostes a “Paraules més cercades del 2014

  1. Realment, per a mi l’Optimot ha estat una descoberta important donat que m’ajuda en el meu quefer diari. Jo lluito dia darrere dia per portar al nostre despatx una redacció pensada i escrita en la nostra llengua i vosaltres sou el meu suport.

    • (Matilde Lozano) Moltes gràcies pel comentari. Esperem que l’Optimot et continuï sent útil.

  2. Moltes gràcies, gent de l’Optimot! Sou un dels meus llocs de referència a l’hora de consultar dubtes lingüístics.

    PD: Matilde, “donat que” no és correcte en català. Si ho busques en el cercador de l’Optimot, hi trobaràs una fitxa on ho explica. 😉

  3. Feu una tasca molt important. Moltes gràcies a tot l’equip d’Optimot. Iniciatives com aquesta
    són del tot necessàries per aconseguir que, algun dia, la nostra llengua tingui el reconeixement que es mereix.

Deixa un comentari