Lèxic de la loteria

Ara que s’acosten la loteria de Nadal i la de Cap d’Any, al cercador de l’Optimot podeu resoldre els dubtes de lèxic que us puguin sorgir sobre aquests sorteigs. Per exemple, com es diu en català el premi més important (el gordo en castellà)? Com es diu pedrea en català? Com traduiríem la frase El portador interesa 20 euros en el número X?

Pel que fa als mots que presenten dubtes, els podeu trobar al cercador mitjançant una cerca bàsica o per frase exacta. Per exemple, amb la cerca bàsica podeu trobar termes com ara bombo, bitllet, portador, dècim. Amb la cerca per frase exacta, si escriviu el gordo en el quadre de cerca, obtindreu en primer lloc l’entrada grossa del diccionari català-castellà, amb un exemple que fa referència al premi principal de la loteria de Nadal.

Alguns d’aquests termes s’han recollit en una fitxa per facilitar la resolució dels dubtes. Per exemple, podem trobar la fitxa que ofereix l’equivalent en català de pedrea si busquem aquest terme en el quadre de cerca i seleccionem l’opció Criteris, que és la que conté les fitxes del cercador. Obtindrem la fitxa Com es diu pedrea en català?, que resol el dubte.

El cercador també recull una fitxa que resol el dubte de com hem de traduir el verb interesar al català, en una frase com ara El portador interesa la cantidad de X euros en el número XXX. Si escriviu interesar en el quadre de cerca i seleccioneu l’opció Criteris, obtindreu la fitxa participar / participació de loteria / interesar (el portador interesa x euros), que tracta d’aquest verb i recull exemples que ajuden a resoldre el dubte.


Deixa un comentari