Fonts de l’Optimot: el Nomenclàtor

Una de les fonts que es pot consultar amb el cercador de l’Optimot és el Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya. Elaborat per la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans, és l’obra que recull les formes oficials dels noms de lloc de Catalunya. L’edició integrada a l’Optimot és l’última —la segona, del 2009—, i inclou més de 52.000 topònims.

A l’Optimot la informació del Nomenclàtor apareix organitzada en fitxes, concretament una fitxa per topònim. Cada fitxa inclou la denominació oficial, el municipi —si escau—,  la comarca, el concepte (municipi, barri, curs fluvial, cim, edificació, etc.) i les coordenades.

Així, el Nomenclàtor us pot resultar útil si dubteu de la grafia d’un nom de lloc. Per exemple, s’escriu Valldoreig o Valldoreix? Podeu escriure la primera forma en el quadre de cerca i veureu que no obteniu resultats. Proveu amb la segona forma. Ara el cercador us retornarà la fitxa corresponent del Nomenclàtor. Per tant, constatem que el topònim Valldoreix és la forma normativa.

Si el que us interessa és consultar la llista sencera de topònims del Nomenclàtor, cliqueu a l’opció Cerca avançada i en el camp Sense les paraules teclegeu una seqüència de lletres que no correspongui a cap paraula de la llengua, com ara aaaaa. En l’apartat de sota, Cerca en les fonts següents, cliqueu a l’opció Desmarca-les totes i després seleccioneu només el Nomenclàtor. Finalment, cliqueu al botó de Cerca avançada de sota de tot de la pàgina. El cercador us retornarà tots els topònims del Nomenclàtor ordenats alfabèticament. A sota de l’apartat Trieu el resultat per fonts, podeu clicar a Nomenclàtor de Catalunya per seleccionar els resultats per comarques.

Convé recordar que l’Optimot també té integrat el Nomenclàtor toponímic de la Catalunya del Nord de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Perpinyà, que recull la forma i la pronúncia catalanes dels topònims més significatius d’aquesta zona. També hi ha la forma francesa, quan en tenen. En aquest cas la informació es presenta en un document en format PDF. Podeu fer la cerca, per exemple, de Font-rabiosa i obrir el document.

Deixa un comentari