Fitxes d’ordenació alfabètica a l’Optimot

De vegades necessitem ordenar alfabèticament llistes d’elements. Per exemple, noms de lloc, noms de persona, títols de pel·lícules o de llibres, etc. Alguns dels dubtes que poden sorgir en aquests casos tenen a veure amb el tipus d’element que ordenem (mots que contenen xifres, grups de mots, noms de lloc, noms de persona…) i també amb alguns caràcters especials, com ara el guionet, els dígrafs o les lletres pròpies d’altres idiomes (com la ñ, per exemple). El cercador de l’Optimot incorpora un conjunt de fitxes que ajuden a resoldre aquests dubtes.

Si dubteu a l’hora d’ordenar elements que duen guionet o dígrafs (per exemple, ll, ny, ch), podeu escriure les paraules clau ordre alfabètic guionet o ordre alfabètic dígrafs en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris. Obtindreu la fitxa ordenació alfabètica de mots (indicacions generals) / l’alfabet i l’ordre alfabètic, que ofereix indicacions generals per ordenar alfabèticament llistes de paraules i que inclou els casos que acabem d’esmentar.

Un altre dubte que pot sorgir a l’hora d’ordenar alfabèticament una llista és què cal fer amb els grups de mots. Per exemple, si hem d’ordenar una llista de títols de llibres o de pel·lícules, quin criteri hem de seguir? Per trobar la fitxa del cercador que resol aquesta qüestió, només cal introduir en el quadre de cerca les paraules clau ordenació alfabètica grups mots i seleccionar l’opció Criteris. Obtindreu la fitxa que ho explica: ordenació alfabètica de sintagmes / Com s’ordenen alfabèticament els grups de mots?

Pel que fa als dubtes sobre com ordenar llistes de topònims i antropònims, per trobar les fitxes corresponents al cercador només cal que introduïu, respectivament, les paraules clau ordenació alfabètica topònims i ordenació alfabètica antropònims en el quadre de cerca i que seleccioneu l’opció Criteris.

Si voleu obtenir totes les fitxes que tracten sobre aquest tema al cercador, les podeu trobar buscant les paraules clau ordenació alfabètica i seleccionant l’opció Criteris. Tot seguit, cal que seleccioneu l’opció Fitxes de l’Optimot en l’apartat Trieu el resultat per fonts, a la dreta de la pantalla. Els cinc primers resultats són les fitxes del cercador que tracten de l’ordenació alfabètica.

2 respostes a “Fitxes d’ordenació alfabètica a l’Optimot

Leave a Reply