La veu passiva a l’Optimot

Captura2El conductor és multat, Els pressupostos han estat aprovats, El llibre va ser trobat. Aquestes tres oracions tenen en comú que el verb està construït en veu passiva, és a dir, amb el verb ser seguit de participi. L’ús de la passiva en català és font habitual de dubtes diversos, i és per això que recentment el cercador de l’Optimot ha incorporat una sèrie de fitxes sobre la veu passiva en català. Recordeu que per localitzar al cercador les fitxes de l’Optimot heu de tenir seleccionada l’opció de cerca Criteris.

En primer lloc us recomanem que consulteu una fitxa que trobareu escrivint veu passiva en el quadre de cerca i que tracta en general de l’ús de la passiva. S’hi diu que és un recurs possible i tradicional del català, però també que convé no abusar-ne. Aquest abús està il·lustrat amb diversos exemples, i les alternatives que es poden fer servir.

L’ús de la passiva també suscita altres dubtes que hem recollit en fitxes. Per exemple, es pot fer servir l’expressió per part de en una oració passiva per indicar qui fa l’acció (Els jugadors van ser amonestats per part de l’àrbitre)?, com es fa la concordança en oracions passives pronominals (Es fan fotocòpies o Es fa fotocòpies)?, és adequat fer servir la passiva en textos jurídics? Escrivint les paraules clau corresponents en el quadre de cerca (per part de, concordança passives pronominals i passives llenguatge jurídic, respectivament), us apareixeran les fitxes que resolen aquests dubtes.

Deixa un comentari