Cerques que donen fruit: fitxes noves al cercador

Per tal d’enriquir el cercador amb material nou, el servei d’atenció personalitzada de l’Optimot ha elaborat fitxes a partir de dades estadístiques que permeten saber quins dubtes més habituals tenen els usuaris.

Sovint els dubtes més freqüents són els calcs lèxics; en són alguns exemples: subministre, impàs, relax, apreci, xiringuito o xupito. Un dels mots que feia dubtar més era novedós, per això actualment el cercador ja incorpora la fitxa És correcte novedós, novedosa en català? / Com es diu novedoso en català?, que es pot trobar escrivint el mot en el quadre de cerca i seleccionant l’opció Criteris:

També s’han elaborat fitxes de construccions que vénen d’altres llengües i que cal evitar, com ara a dia d’avui o posar en valor, i fitxes a partir de dubtes de construccions que estan ben formades, però que no es troben recollides en el diccionari normatiu. És el cas, per exemple, de les expressions de ben segur o fer el ronso.

Els mots formats per derivació continuen sent un dubte recurrent, ja que ni els diccionaris ni el cercador no poden incloure tots els derivats o compostos possibles en català. És per això que s’han creat fitxes de mots que estan ben formats, però que no es documenten al diccionari normatiu, com ara impartició, col·laboratiu, externalitzar o visibilitzar. A més, tenint en compte el nombre de cerques de verbs que es formen amb el prefix re-, també podeu trobar la fitxa reformular, reinventar, ressituar, reubicar / verbs amb el prefix re-, que tracta d’aquest tipus de derivació.

Finalment, el cercador també inclou fitxes sobre alguns termes d’actualitat que generen dubte, com ara escrache o fracking.

6 respostes a “Cerques que donen fruit: fitxes noves al cercador

  1. Us felicito aquestes noves incorporacions! Són construccions i paraules amb les quals topem sovint i aquestes fitxes ens ajudaran moltíssim.

    Una sort que ens aneu posant “al dia”!

    • (Gemma Monreal) Gràcies pel comentari. Esperem que l’Optimot et continuï sent útil.

  2. Hola! M’agradaria saber com s’ha de dir una aula de l’institut: aula multiús o aula multiusos?

    Gràcies

Deixa un comentari