S’actualitzen els diccionaris terminològics i el DIEC2 a l’Optimot

Els diccionaris terminològics de l’Optimot, elaborats pel Centre de Terminologia TERMCAT, i el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans s’han actualitzat al cercador aquest mes de març. En un apunt anterior us explicàvem la darrera actualització dels diccionaris terminològics, i ara, igualment, arriben a l’Optimot nous continguts d’àrees temàtiques diverses.

En primer lloc, s’han afegit al cercador diversos diccionaris, concretament dels àmbits del circ, l’automobilisme, la cronicitat, la recerca clínica, les xarxes socials, el manga i el col·lectiu LGBT. Alguns termes d’aquests diccionaris són barani-pirueta, sobreviratge, malalt crònic, bona pràctica clínica, mem, kodomo o gay-friendly.

També s’hi han inclòs els termes incorporats darrerament a la Neoloteca, és a dir, els termes normalitzats pel Consell Supervisor. Per exemple: fanzín, de l’àmbit de la comunicació, micoteca, de l’àmbit de la botànica, o criança positiva, de l’àmbit de les ciències socials.

Finalment, el contingut del cercador s’ha ampliat amb entrades que provenen de dubtes del Servei de Consultes del TERMCAT i també del servei d’atenció personalitzada de l’Optimot. Per exemple: ruta de navegació, de l’àmbit de la informàtica i les telecomunicacions; bucatini, de l’àmbit de la gastronomia, o baló intragàstric, de l’àmbit de les ciències de la salut. Així mateix, l’actualització inclou les fitxes modificades a partir de comentaris d’usuaris o fruit dels treballs interns del TERMCAT. Per exemple, la fitxa de desnonament s’ha enriquit amb l’equivalent anglès eviction.

Aquest mes també s’ha dut a terme una actualització del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans a l’Optimot. La versió que mostra actualment el cercador és l’última del diccionari normatiu, i introdueix nombroses esmenes i novetats respecte de l’anterior. Per exemple, s’hi han afegit diversos gentilicis del País Valencià, el Rosselló i la Franja de Ponent: ademusser, ademussera (d’Ademús); ceretà, ceretana (de Ceret); vall-de-rourà, vall-de-rourana (de Vall-de-roures), etc. Altres canvis que hi podem trobar són la introducció de l’adjectiu anxovat, la modificació de la definició del terme autisme i la incorporació d’informacions morfològiques, com ara el plural de txa-txa-txa o la indicació que jiddisch és invariable.

2 respostes a “S’actualitzen els diccionaris terminològics i el DIEC2 a l’Optimot

  1. Molt bona feina. Moltes gràcies. Esperem que aviat pugueu incorporar a l’Optimot el «Diccionari d’ús dels verbs catalans. Règim verbal i canvi i caiguda de preposicions», d’Anna Montserrat Ciurana i Jordi Ginebra Serrabou. Imprescindible.

    • (Marcel Banús i Banús) Gràcies pel comentari. Prenem nota del suggeriment que ens fas arribar.

Deixa un comentari