S’escriu escola-taller, escolataller o escola taller?

Expressions com escola taller, sofà llit o esquema resum, per exemple, són compostos formats per dos noms. Els dubtes que solen generar aquests compostos són de dos tipus: d’una banda, com s’escriuen; i, de l’altra, com fan el plural. Escrivim teatre-auditori, teatreauditori o teatre auditori? Cal dir festes sorpreses o festes sorpresa? I alcaldes president o alcaldes presidents? Al cercador de l’Optimot hi trobareu fitxes que resolen aquests dubtes i altres que ens planteja l’ortografia o la flexió de compostos especials.

Si voleu trobar una explicació sobre els compostos formats per dos noms, podeu introduir en el quadre de cerca els mots clau compostos dos noms i seleccionar l’opció Criteris, com fem sempre que es tracta de trobar fitxes de l’Optimot. El primer resultat que s’obté és la fitxa compostos formats per dos noms (ortografia i plural) / compostos sintagmàtics nominals (ortografia i plural) / bar restaurant, escola taller, informe proposta, etc., que explica com s’escriuen i com fan el plural aquests compostos.

Si dubteu sobre una expressió concreta també podeu cercar-la directament, perquè el cercador conté força fitxes breus sobre aquests compostos. Sempre amb l’opció Criteris, proveu de cercar, per exemple, escola bressol: la fitxa escola bressol (plural i ortografia) us explica que el plural és escoles bressol. O bé cerqueu magistrat jutge, i la fitxa magistrat jutge, magistrada jutgessa (plural i ortografia) dóna la forma de plural, que en aquest cas és magistrats jutges, magistrades jutgesses.

Altres compostos d’aquest tipus que podeu trobar al cercador són informe proposta, cafè concert, conferència col·loqui, llar residència, casa fonda, etc.

Hi ha una sèrie de compostos, habitualment referits a colors, que també presenten peculiaritats pel que fa a l’ortografia i la flexió. Estan formats per dos adjectius o per un adjectiu i un nom. D’una banda trobem casos com verd-i-negre, blanc-i-blau…; i, d’una altra, expressions com ara blau verd, verd poma, vermell fosc, etc. Si cerqueu compostos adjectivals amb l’opció Criteris, el primer resultat és la fitxa compostos coordinats adjectivals / noms de colors (verd-i-negre, blanc-i-blau, etc.) i el segon, la fitxa compostos sintagmàtics adjectivals /noms de colors (verd clar, gris perla, etc.).

Deixa un comentari