Tradicions nadalenques al cercador

A Catalunya hi ha moltes tradicions relacionades amb les festes de Nadal: pessebres, personatges populars, gastronomia… Al cercador de l’Optimot podeu consultar vocabulari i expressions que tenen a veure amb aquestes tradicions.

Una de les més arrelades a casa nostra és el pessebre vivent, una escenificació del naixement de Jesús que es pot veure en diferents poblacions d’arreu de Catalunya. Per exemple, i per citar-ne només algunes: les Gunyoles, Santpedor, Brunyola, Bàscara, Prullans de Cerdanya, Sudanell, la Pobla de Montornès… Si teniu dubtes sobre la forma o l’ortografia d’aquestes o d’altres poblacions, podeu buscar-les al cercador de l’Optimot. Només cal que escrigueu el nom del lloc en el quadre de cerca i que seleccioneu la font del Nomenclàtor de Catalunya.

Al cercador també hi podeu trobar els personatges més populars de les festes nadalenques: el caganer, els Reis d’Orient, el Pare Noel, l’home dels nassos, el tió… La majoria d’aquests noms es poden obtenir escrivint en el quadre de cerca els mots clau (sense articles ni preposicions) i fent una cerca bàsica o per frase exacta. En alguns casos, com Pare Noel, al cercador hi trobareu també dues fitxes que resolen el dubte sobre la denominació en català i també sobre el plural: Com es diu Papá Noel en català? i Pare Noel (plural).

La gastronomia de les festes de Nadal també és present al cercador de l’Optimot: la sopa de galets amb pilota, l’escudella i carn d’olla, el cava, els polvorons… Per trobar aquests termes, podeu fer una cerca bàsica i, si voleu ampliar la informació en algun cas, podeu filtrar per Diccionaris terminològics. Per exemple, en el cas de cava, si seleccioneu la font dels terminològics trobareu un resultat que conté un aclariment sobre les denominacions cava i xampany.

Us desitgem bones festes!

Deixa un comentari