Noves fitxes sobre el complement directe a l’Optimot

Sovint tenim dubtes sobre qüestions relacionades amb el complement directe. Per exemple, hem de dir Defensem a l’acusat o Defensem l’acusat?, En què li puc atendre o En què el puc atendre?, quins verbs poden portar aquest complement i quins altres no?

Recentment s’han incorporat al cercador de l’Optimot dues fitxes que expliquen què és el complement directe i ajuden a resoldre dubtes d’aquest tipus. Una d’aquestes fitxes mostra què s’ha de consultar en un diccionari per saber destriar els verbs que porten complement directe dels que no en porten, és a dir, els verbs transitius dels intransitius. Per trobar-la heu d’escriure l’expressió verbs transitius i intransitius en el quadre de cerca i marcar l’opció Criteris: us apareixerà com a primer resultat. Així, si volem saber si el verb presentar és transitiu o no, la fitxa sobre els verbs transitius i intransitius dóna indicacions per comprovar-ho.

Aquesta fitxa també permet resoldre un altre tipus de dubte freqüent: quins pronoms substitueixen el complement directe. Per exemple, hem de dir: Aprofitem per saludar-li o Aprofitem per saludar-lo?

Per saber en quins casos el complement directe admet la preposició a, podeu consultar la fitxa del complement directe, que podeu obtenir si escriviu les paraules clau complement directe en el quadre de cerca i seleccioneu l’opció Criteris. Aquesta fitxa us ajudarà a saber si una frase del tipus Esperem a tothom està ben construïda o no.

2 respostes a “Noves fitxes sobre el complement directe a l’Optimot

  1. S’agraeixen aquestes fitxes que ens ajuden a determinar el règim verbal, però proposo que l’Optimot incorpori a la seva base de dades el «Diccionari d’ús dels verbs catalans», de Jordi Ginebra i Anna Montserrat, Edicions 62. Moltes gràcies.

    • (Marcel Banús i Banús) Moltes gràcies pel comentari. Prenem nota del suggeriment que ens fas arribar.

Deixa un comentari