Fitxes sobre l’apòstrof a l’Optimot

L’apostrofació és una de les qüestions ortogràfiques que genera més consultes al servei d’atenció personalitzada de l’Optimot. Per tal d’atendre aquesta demanda, el cercador inclou diverses fitxes que pretenen cobrir tots els dubtes relacionats amb l’apòstrof i fomentar així l’autonomia dels usuaris a l’hora de resoldre’ls.

La fitxa que explica la regla general de l’apostrofació es troba buscant apostrofació articles el i la i seleccionant l’opció Criteris. Si la consulteu podreu resoldre tant els casos en què es fa l’apostrofació com les excepcions: la organització o l’organització?, l’història o la història?, l’ira o la ira?, d’efa o de efa?, etc.

També pot passar que el mot que segueix l’article o la preposició comenci per un element que ens fa dubtar, com ara una essa líquida (el statu quo o l’statu quo?), una hac (el handbol o l’handbol?) o el prefix negatiu a- (la anormalitat o l’anormalitat?). En el cas de la essa líquida, per exemple, escrivint apostrofació de mots començats amb essa en el quadre de cerca i clicant al botó Criteris, trobareu una fitxa que us permetrà esbrinar si expressions com striptease o Scala de Milà s’apostrofen.

Un altre dels dubtes més habituals relacionats amb l’apostrofació té a veure amb els pronoms febles: cal dir la il·lustra o l’il·lustra?, la combinació adequada és s’en o se’n? La fitxa que trobareu si anoteu apostrofació pronoms febles i seleccioneu la mateixa opció Criteris us permetrà resoldre aquesta mena de dubtes.

Finalment, hi ha casos en què el dubte sorgeix perquè l’apostrofació l’hem de fer davant d’un element estrany, com ara una xifra o una sigla. En aquests casos, l’ús de l’apòstrof està relacionat amb l’àmbit de les convencions. A l’Optimot us oferim una sèrie de fitxes per resoldre aquest tipus de casos, que trobareu escrivint el mot clau apostrofació seguit de l’element que us fa dubtar: xifres, enumeracions, cometes, cursiva, majúscules, mots a final de ratlla, abreviatures, sigles i acrònims o símbols. Per exemple:

5 respostes a “Fitxes sobre l’apòstrof a l’Optimot

  1. Un nou apunt que ens ajuda a navegar més autònomament per l’Optimot. Moltes gràcies.

    • (Marcel Banús) Moltes gràcies pel comentari. Esperem que l’Optimot et continuï sent útil.

Deixa un comentari