L’Optimot és un pou d’informació: fitxes noves al cercador

A partir de les dades estadístiques del cercador de l’Optimot, es pot identificar quins són els dubtes més habituals dels usuaris i quines estratègies de cerca fan servir. Per exemple, es pot saber quines són les paraules més buscades o quines cerques no donen resultats. Aquesta informació, un cop analitzada, permet al servei d’atenció personalitzada elaborar fitxes de l’Optimot per ajudar els usuaris a resoldre aquests dubtes amb el cercador. Recentment s’han fet públiques diverses d’aquestes fitxes.

En alguns casos s’han elaborat fitxes de mots compostos o derivats que no estan recollits en els diccionaris (ja que ni els diccionaris ni el cercador no poden incloure tots els derivats o compostos possibles en català) però que estan ben formats. Per exemple, un dels mots més buscats i que no donava resultats era sobrecost. Per aquest motiu, s’ha elaborat la fitxa És correcte sobrecost en català?, que resol el dubte:

De vegades, la paraula que busquem no es troba perquè es tracta d’un barbarisme i per tant no està recollida en els diccionaris, o bé perquè conté un error ortogràfic. En el cas de barbarismes, com debacle, frapar, plaç, etc., s’han elaborat fitxes per facilitar la resolució del dubte. Per exemple, la fitxa És correcte financiació en català? / Com es diu financiación en català?. En el cas dels errors ortogràfics, cal provar d’escriure la paraula d’una altra manera.

Altres fitxes noves de l’Optimot que el servei d’atenció personalitzada ha elaborat a partir de les dades del cercador són, per exemple: gincama o gimcana?; És correcte ajardinat, ajardinada en català? / Com es diu ajardinado, ajardinada en català?; És correcte microrelat en català? / microrrelat o microrelat?

4 respostes a “L’Optimot és un pou d’informació: fitxes noves al cercador

    • (Olga Calatayud) Gràcies pel comentari. Prenem nota del suggeriment que ens fas arribar i valorarem la possibilitat de fer una fitxa de l’Optimot sobre aquest derivat.

  1. Proposo que quan cerquem un mot amb errors ortogràfics l’Optimot doni alternatives per aproximació alfabètica. D’aquesta manera penso que a l’usuari se li simplifica molt la recerca. Aquest recurs el trobem en webs com ara el del GDLC (http://www.diccionari.cat/); si, posem per cas, hi cerquem “sabo”, el resultat és: http://www.diccionari.cat/cgi-bin/AppDLC3.exe?APP=CERCADLC&GECART=sabo&x=-341&y=-115. Bo, és una proposta. Gràcies per la feina que feu.

    • (Marcel Banús) T’agraïm l’aportació. Certament, la usabilitat del cercador augmentaria amb un recurs com el que descrius, i s’ha plantejat com una millora tècnica per al futur.

Deixa un comentari