Fitxes de l’Optimot sobre el condicional

El temps verbal condicional pot generar dubtes a l’hora de fer-lo servir. Per exemple: el condicional pot expressar futur dins del passat en la frase La caiguda del mur de Berlín suposaria la reunificació d’Alemanya?; és adequat expressar una hipòtesi dient, per exemple, La tempesta hauria ocasionat ferits?

El cercador de l’Optimot us ofereix un conjunt de sis fitxes sobre els usos del condicional més habituals i sobre les correlacions verbals en oracions condicionals.

Així, si voleu saber, per exemple, si és adequat l’ús hipotètic en la frase La tempesta hauria ocasionat ferits, només heu d’escriure els mots clau condicional hipòtesi en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris. El primer resultat de la cerca és la fitxa de l’Optimot condicional de distanciament o amb valor evidencial, que us ho explica.

Un dubte sintàctic freqüent que podeu resoldre també amb una d’aquestes fitxes és la correlació verbal en oracions condicionals quan la condició és irrealitzable. Per exemple: Si ho haguéssiu fet abans, haguéssim pogut venir o Si ho haguéssiu fet abans, hauríem pogut venir? Per resoldre’l, podeu escriure oracions condicionals en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris. En primer lloc, us apareixerà una fitxa que duu per títol condicional compost o pretèrit plusquamperfet de subjuntiu?, en què s’explica la combinació de temps verbals que cal fer servir en aquesta mena d’oracions, així com els errors més habituals que es cometen:

Finalment, per obtenir aquest grup de fitxes que tracten sobre els diferents usos del condicional, podeu escriure els mots clau usos oracions condicional en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris. Dels onze resultats que us retornarà el cercador, les sis primeres fitxes són les que tracten d’aquesta qüestió.

Deixa un comentari