Trieu el resultat per fonts

Quan fem una cerca al cercador de l’Optimot consultem, alhora, un conjunt gran i divers de fonts, de manera que pot ser que obtinguem un gran nombre de resultats provinents de fonts diferents. Això a vegades fa més difícil trobar la resposta que busquem. Per ajudar-nos, el cercador ens dóna la possibilitat de filtrar els resultats i triar la font més adequada per resoldre el nostre dubte.

Si dubteu, per exemple, de l’ús de l’adjectiu mitjà, en un context com un volum de vendes mig o un volum de vendes mitjà, podeu fer la cerca bàsica d’aquest mot. Veureu que s’obtenen més de 3.000 resultats i que els primers provenen dels diccionaris i no expliquen la diferència entre mig i mitjà. A la dreta de la llista de resultats, però, apareix l’apartat Trieu el resultat per fonts, que mostra les fonts en què s’ha trobat mitjà i indica quantes ocurrències del mot hi ha en cadascuna. Hi consta Fitxes de l’Optimot, ja que hi ha una fitxa que explica de manera didàctica i breu quan cal emprar mitjà. Cliqueu en aquesta font i veureu que la llista de resultats es redueix a 62, i el primer és la fitxa mig o mitjà?

En algunes fonts, després d’aquest primer filtre encara es pot acotar més la cerca: en les fitxes de l’Optimot, per categoria; en els diccionaris terminològics, per àrea temàtica, i en el Nomenclàtor de Catalunya, per comarca. A vegades aquesta opció és molt convenient.

Si, per exemple, busqueu termes relacionats amb els tipus de vent (vent fluix, vent moderat, vent fort…), podeu fer la cerca de vent i, a Trieu els resultats per fonts, seleccionar Diccionaris terminològics, que és la font adequada per resoldre dubtes de vocabulari especialitzat. Després, en l’apartat Trieu el resultat per…, caldrà seleccionar l’àrea temàtica adient, que en el cas dels fenòmens meteorològics és Ciències de la Terra. Fent aquests passos tan senzills haurem reduït els resultats dels 1.100 inicials a 26:

Després de fer una cerca, l’apartat Trieu el resultat per fonts sempre us pot ajudar a filtrar els resultats. Per exemple, si teniu dubtes especialitzats sobre traducció de textos normatius, us convindrà filtrar la font Col·lecció “Criteris Lingüístics”, que conté l’opuscle Criteris de traducció de textos normatius del castellà al català. O si el que cerqueu és el nom d’una localitat catalana, podeu filtrar per Nomenclàtor de Catalunya i, després, per comarques. Això sí: convé familiaritzar-se una mica amb les fonts de l’Optimot per triar la que més interessi en cada cas.

Deixa un comentari