Fitxes de l’Optimot sobre combinacions de pronoms febles

A l’hora d’escriure sovint dubtem sobre diversos aspectes dels pronoms febles. Per exemple, quan escrivim els donaré i quan els hi donaré?; quina diferència hi ha entre li enviem o l’hi enviem?; on situem l’apòstrof: se’n adona o se n’adona?

El cercador de l’Optimot us ofereix un conjunt de nou fitxes sobre la combinació de dos pronoms febles que recentment ha actualitzat el servei per facilitar la comprensió d’aquesta qüestió.

Així, si voleu saber quan s’ha de dir els donaré o els hi donaré, només heu d’escriure els hi en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris (que és l’opció que mostra totes les fitxes de l’Optimot i la col·lecció “Criteris Lingüístics” de la Direcció General de Política Lingüística). El primer resultat de la cerca és la fitxa de l’Optimot pronoms els o els hi, que us ho explica.

Un altre dubte freqüent que podeu resoldre amb una d’aquestes fitxes és la combinació de pronoms que s’utilitzaria per substituir els complements en una frase com Enviem el missatge a la Teresa: li enviem o l’hi enviem? Per resoldre’l podeu escriure la seqüència l’hi en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris: com a primer resultat de la cerca apareixerà la fitxa pronoms li o l’hi.

Aquestes fitxes també us poden ajudar a resoldre dubtes relacionats amb la grafia de la combinació de pronoms febles (per exemple, se’n adona o se n’adona?). Per saber com s’apostrofen podeu cercar la fitxa pronoms febles (apostrofació).

Finalment, per obtenir aquest grup de fitxes que tracten sobre la combinació de pronoms febles, heu d’escriure, entre cometes, l’expressió combinacions de dos pronoms en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris. Aleshores el cercador us retornarà les nou fitxes que tracten d’aquesta qüestió.

Deixa un comentari