A l’estiu, tota cerca viu

Amb la revetlla de Sant Joan, comença l’estiu. És la nit dels focs artificials, i no hi poden faltar els castells de focs, les piules, les cascades… i la coca! El cercador de l’Optimot us ajuda a resoldre els dubtes lingüístics, de vocabulari i d’altra mena, propis d’aquesta època de l’any.

Per exemple, paraules com pareo, verbena o vacacional ens poden fer dubtar si són correctes en català. En aquest cas, us recomanem que escrigueu aquests termes en el quadre de cerca i seleccioneu l’opció Castellà-català. Aquesta opció de cerca només retorna els resultats de les fonts en què hi ha l’equivalència en castellà, que són les fitxes de l’Optimot, els diccionaris català-castellà i castellà-català d’Enciclopèdia Catalana i els diccionaris terminològics del TERMCAT.

Com que els diccionaris terminològics també contenen equivalències en altres llengües, podeu resoldre dubtes de manlleus com jet lag o hub. En el primer cas, per exemple, l’estratègia de cerca que us recomanem és fer una cerca bàsica i, posteriorment, filtrar per la font dels diccionaris terminològics:

Al marge d’aquestes qüestions de lèxic, potser teniu dubtes sobre algun aspecte de la sintaxi, com ara l’ús del verb ser o estar en una construcció com Sóc de vacances o Estic de vacances. En aquest cas, les fitxes de l’Optimot, elaborades pel servei, també us poden ajudar: podeu escriure en el quadre de cerca els mots clau ser estar vacances i seleccionar l’opció Criteris. En primer lloc, us apareixerà una fitxa que duu per títol estar davant de complements preposicionals que indiquen estat:

Un altre dubte habitual és quina preposició hem d’utilitzar per indicar un mitjà de transport: per exemple, Viatgem en cotxe o Viatgem amb cotxe? Per cercar la fitxa, podeu seguir el mateix procediment que abans: escriviu els mots clau en amb cotxe i cliqueu a l’opció de cerca Criteris. En primer lloc, obtindreu la fitxa en o amb + mitjà de transport o locomoció.

Finalment, si us interessa saber si el nom d’una festivitat s’escriu en minúscula (focs de sant Joan, festa major) o en majúscula (focs de Sant Joan, Festa Major), també ho podeu resoldre a través del cercador: escriviu festivitats majúscules en el quadre de cerca i posteriorment seleccioneu Criteris. D’aquesta manera, en primer lloc us apareixerà la fitxa festivitats i fets històrics (majúscules i minúscules), que tracta d’aquesta qüestió.

Ara ja només ens falta desitjar-vos que tingueu un bon estiu!

2 respostes a “A l’estiu, tota cerca viu

  1. Optimot: Gràcies per la feina feta (tota: la que es veu i la que no es veu). Bon Sant Joan i bon estiu!–Marcel Banús

    • (Marcel Banús) Moltes gràcies pel comentari. Esperem que l’Optimot et continuï sent útil.

Deixa un comentari