Funcionament del cercador: accents, guionet, majúscules…

El funcionament del cercador de l’Optimot amb determinats signes gràfics o tipus de lletra ens pot fer dubtar, de manera que és important tenir clar com es comporta en aquests casos. En aquest apunt comentarem els accents, la dièresi, el guionet i les majúscules, els quals el cercador no distingeix.

Pel que fa a l’accent, el cercador no discrimina entre paraules amb accent i sense accent, ni tampoc entre paraules amb accent obert i amb accent tancat. Així, per exemple, si voleu saber si la paraula període porta accent, tant podeu escriure-la amb accent (obert o tancat) com sense accent, perquè obtindreu el mateix resultat:

Un cas molt similar és el de la dièresi, que tampoc no fa variar els resultats de la cerca. Podeu provar d’escriure beneit al cercador i veureu que us retorna resultats de beneit, beneita però també de beneït, beneïda.

Un altre signe gràfic que el cercador de l’Optimot ignora és el guionet. Així, si dubteu si una paraula en duu o no, la podeu escriure amb guionet o bé aglutinada, ja que en tots dos casos us apareixerà l’entrada corresponent tant si el mot duu guionet com si no. Per exemple, per saber si cal escriure guardaroba o guarda-roba, podeu escriure-ho de totes dues maneres, ja que el cercador us oferirà sempre els mateixos resultats:

Finalment, el cercador tampoc no distingeix els mots que van amb majúscula dels que van amb minúscula. Per exemple, si dubteu si cal escriure can pistraus o can Pistraus, és indiferent que ho feu d’una manera o de l’altra perquè obtindreu sempre el mateix resultat. En aquest cas, per trobar fàcilment el resultat del dubte, us recomanem que cerqueu aquesta seqüència amb l’opció Frase exacta (en què el cercador busca tots dos mots en el mateix ordre estricte), perquè obtindreu en primer lloc l’entrada can del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, que recull aquesta expressió.

2 respostes a “Funcionament del cercador: accents, guionet, majúscules…

    • (Teresa Castellví) Moltes gràcies pel comentari. Esperem que l’Optimot et continuï sent útil.

Deixa un comentari