Ajudo a la Marta o Ajudo la Marta? Li ajudo o L’ajudo?

Sovint el verb ajudar ens genera dubtes a l’hora de fer-lo servir. Per exemple, a vegades no sabem si va seguit de la preposició a, en o sense preposició: cal dir Ajudo a la tieta o bé Ajudo la tieta?; podem dir Ajudar a la difusió de l’acte o hem de dir Ajudar en la difusió de l’acte? Un altre dubte habitual és quins pronoms febles hem de fer servir per substituir els complements que acompanyen el verb ajudar: per exemple, s’ha de dir En què li puc ajudar o bé En què el puc ajudar?

Podeu resoldre aquests dubtes fent una cerca ràpida i senzilla al cercador de l’Optimot. Per trobar fàcilment la informació, escriviu el verb ajudar en el quadre de cerca i seleccioneu l’opció Criteris. En primer lloc us apareixerà una fitxa que duu per títol És correcte ajudar a/en alguna cosa en català? / li ajudo o l’ajudo? / ajudar (règim verbal).

En aquesta fitxa trobareu informació sobre l’ús del verb ajudar i alguns exemples que permeten resoldre els dubtes que hem comentat.

Si teniu dubtes sobre el règim d’altres verbs, podeu buscar la resposta en el cercador de l’Optimot amb el mateix procediment que us acabem d’explicar. Per exemple, si dubteu sobre l’ús del verb interessar, escriviu-lo en el quadre de cerca i seleccioneu l’opció Criteris. Obtindreu la fitxa interessar (règim verbal) / l’interessa o li interessa?, que explica com s’utilitza aquest verb i recull exemples que ajuden a resoldre dubtes.

2 respostes a “Ajudo a la Marta o Ajudo la Marta? Li ajudo o L’ajudo?

  1. Tinc dubtes sobre com pronominalitzar una frase: El seu avi sempre dona pa als coloms (n’hi dona? els en dona?), quina seria l’opció correcta

Deixa un comentari