Les opcions de cerca de l’Optimot: la cerca per frase exacta

Fa uns quants mesos vam iniciar la descripció de les diverses opcions de cerca de l’Optimot amb un apunt sobre la cerca bàsica. Avui és el torn de la cerca per frase exacta, que és la que apareix just al costat de l’opció Bàsica.

La cerca per frase exacta permet trobar expressions formades per dos mots o més, que coincideixin totalment amb el que s’ha escrit en el quadre de cerca. És útil, doncs, per trobar frases fetes, locucions, perífrasis, expressions fixades, etc. Per exemple, si voleu saber si l’expressió bo i anteposada a un gerundi és correcta en una frase com Bo i servint el dinar em va caure la safata, podeu escriure el fragment bo i en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Frase exacta.

Noteu que després d’haver clicat al botó Cerca, l’expressió que heu escrit apareixerà entre cometes, ja que les cometes són el símbol que cal fer servir perquè un cercador d’Internet busqui dues o més paraules juntes i en un ordre determinat.

Ja només falta clicar al títol del primer resultat que ens ofereix el cercador, que correspon a la fitxa És correcte bo i passejant en català / És correcte bo i + gerundi en català? Noteu que si no haguéssiu fet servir l’opció Frase exacta, la fitxa us hauria sortit en una posició força inferior. Aquesta opció, doncs, serveix per afinar la cerca i perquè els resultats que ens interessen apareguin més ben posicionats.

D’altra banda, com que l’opció Frase exacta busca les paraules que s’han escrit en el quadre de cerca en el mateix ordre estricte i sense cap variació, si hi ha una petita diferència respecte del fragment escrit, el cercador no trobarà cap resultat. És el que us passarà, per exemple, si busqueu l’equivalència en català de la frase feta castellana sacar de tus casillas amb l’opció Frase exacta. Això s’explica perquè les frases fetes que té integrades el cercador (provinents de l’entrada casilla del Diccionari castellà-català d’Enciclopèdia Catalana) són sacar a uno de sus casillas i salir uno de sus casillas, però no hi ha la construcció sacar de tus casillas.

Per resoldre aquests casos en què el cercador no troba resultats, us recomanem que, en comptes de cercar la frase feta amb l’opció Frase exacta, ho feu emplenant el quadre de cerca amb només una o dues paraules clau de la frase feta i amb l’opció de cerca bàsica. D’aquesta manera probablement el cercador us trobarà la frase que cerqueu. Per exemple, en el cas de què parlem, podeu fer la prova amb sacar i casilla.

Deixa un comentari