Noves fitxes sobre noms de països

Recentment s’ha incorporat al cercador de l’Optimot un grup nombrós de fitxes sobre noms de països, que es basen en una actualització de l’Institut d’Estudis Catalans sobre aquesta qüestió. L’actualització té en compte els criteris internacionals del Grup d’Experts de les Nacions Unides en Noms Geogràfics i es va fer amb la finalitat de fixar les formes dels països en català.

Cadascuna d’aquestes fitxes conté la denominació breu del país, que és la que es fa servir habitualment a la premsa, en obres divulgatives, etc., i la denominació extensa i oficial, que és la que es reserva per a usos molt formals. Per exemple, Etiòpia és la denominació habitual del país, mentre que República Democràtica Federal d’Etiòpia és l’oficial. En cada fitxa també consta el codi ISO 3166, que és el codi amb el qual s’identifiquen internacionalment els països (per exemple, el codi d’Àustria és AT), i pautes per a l’ús de l’article en determinats noms de països (com ara Índia o l’Índia).

Així, si volem saber la forma d’ús general del Vietnam, el nom oficial complet d’aquest país, l’ús de l’article en aquest topònim o el codi ISO, només hem d’escriure Vietnam en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris: el primer resultat de la cerca serà la fitxa de l’Optimot denominacions del Vietnam.

Per obtenir totes les fitxes sobre noms de països, hem de fer els passos següents: en primer lloc, escriurem denominacions en el quadre de cerca, seleccionarem la cerca Criteris i clicarem al botó Cerca. En segon lloc, quan el cercador ens hagi retornat els resultats, afinarem més la cerca clicant a l’enllaç Fitxes de l’Optimot que hi ha en l’apartat Trieu el resultat per fonts. En tercer lloc, si filtrem per la categoria Toponímia obtindrem totes les fitxes sobre noms de països.

Finalment, aquestes fitxes també ens poden anar bé per comprovar la grafia correcta del nom d’un país. Per exemple, si dubtem si s’escriu Kènia o Kenya, una bona estratègia és fer una cerca bàsica amb el fragment Ken seguit d’un asterisc (Ken*), perquè l’asterisc és un signe que serveix per substituir en el cercador un o més caràcters que desconeixem. Aleshores veurem que en els resultats que ens surten apareix el topònim Kenya i, concretament en el lloc número 9, trobarem la fitxa denominacions de Kenya.

Deixa un comentari