L’Optimot fa cinc anys!

Enguany se celebra el cinquè aniversari del servei de consultes lingüístiques Optimot, un projecte que es va crear amb l’objectiu de fomentar l’autonomia lingüística dels usuaris i posar a disposició de les empreses i de la ciutadania en general una eina completa i àgil per a les consultes lingüístiques. L’Optimot, amb caràcter unificador, fou ideat per la Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans, el TERMCAT i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Les dades del projecte ens permeten afirmar que l’Optimot ha tingut una gran acceptació i que ha esdevingut una eina de consulta habitual. Concretament, el 2012 es van fer més d’onze milions de cerques al cercador.

El febrer del 2008 també es va posar en funcionament el servei d’atenció personalitzada (d’ara endavant, SAP) de l’Optimot, al qual els usuaris es poden adreçar, especialment quan el cercador no els resol el dubte que tenen. El SAP atén unes 6.500 consultes a l’any; per volum de consultes, destaquen les de lèxic (general i especialitzat), seguides de les de sintaxi i, en un grau menor, les de convencions (majúscules i minúscules, signes de puntuació, etc.). Pel que fa als usuaris del servei, actualment hi ha més de 7.500 persones donades d’alta al SAP. El grup majoritari d’aquests usuaris són particulars o persones que treballen en empreses privades, provinents de Barcelona i l’àrea metropolitana, tot i que també n’hi ha de la resta del domini lingüístic.

Al llarg d’aquests cinc anys el servei ha evolucionat per adequar-se a les necessitats dels usuaris. Un exemple d’això és aquest mateix blog, que es va crear fa uns quants mesos com a canal d’informació i comunicació, i com a espai de detecció de les necessitats dels usuaris.

El manteniment i la millora del contingut integrat a l’Optimot són molt importants. En aquest sentit es treballa en dues direccions: l’actualització de les fonts del cercador i l’enriquiment del fons de fitxes de l’Optimot, que es revisa i s’amplia constantment. Pel que fa a les fitxes, el servei es va iniciar amb unes 2.300 fitxes, mentre que actualment ja n’hi ha més de 3.100.

Us agraïm la confiança demostrada al llarg d’aquests cinc anys i esperem que l’Optimot us continuï sent útil durant molts anys més.

10 respostes a “L’Optimot fa cinc anys!

  1. Per molts anys, Optimot! Desitgem que aquesta eina continuï sent tan útil per als professionals de la llengua i per als aprenents.

    • (Gemma Monreal) Moltes gràcies pel comentari. Continuarem treballant perquè l’Optimot et faci servei en el futur.

  2. Voldria felicitar-vos, en aquest cinquè aniversari.
    Personalment, des de fa dos anys que us vaig descobrir, l’Optimot s’ha convertit en una eina imprescindible que uso a diari, tant per raons professionals com per consultes purament anecdòtiques. Penso que és una gran eina de país, llàstima que no se’n faci més difusió…

    Moltíssimes GRÀCIES!!!

    • (Ramon Riera i Font) Moltes gràcies pel comentari, esperem que l’Optimot et continuï sent útil. Prenem nota del suggeriment pel que fa a la difusió.

  3. Per molts anys!
    I moltes gràcies per fer la nostra feina més fàcil i eficaç.
    Ja no sabria treballar sense l’Optimot.

    • (Anna Asensio) Moltes gràcies pel comentari. Esperem que l’Optimot et continuï sent útil.

  4. Moltes felicitats i per molts anys més! Moltes gràcies per la feina a les fitxes i la vostra paciència al telèfon!

    • (Carlos Villanueva) Moltes gràcies pel comentari. Esperem que l’Optimot et continuï sent útil.

  5. Per molts anys!! No sé treballar sense vosaltres. Imprescindibles.
    Moltes gràcies

    Àngels Plazas

    • (Àngels) Moltes gràcies pel comentari. Esperem que l’Optimot et continuï sent útil.

Deixa un comentari