L’Optimot i la nova denominació de blog

El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2) —que és el diccionari normatiu— ha incorporat aquest mes de febrer la forma blog per designar la ‘pàgina web, generalment de caràcter personal, que té una estructura cronològica que s’actualitza freqüentment i presenta informació o opinions sobre temes diversos’. Igualment, també ha incorporat la forma bloguer -a per anomenar la ‘persona que crea i gestiona un blog’ o l”internauta que sol navegar per blogs’. Blog i bloguer -a són algunes de les esmenes introduïdes en la versió digital del DIEC2, però n’hi ha d’altres, que trobareu recollides al document Esmenes del DIEC2 del febrer de 2013 del DIEC2 en línia.

La modificació sobre el terme blog afecta l’Optimot en dos aspectes: el contingut que té indexat el cercador sobre blog i la denominació El blog de l’Optimot.

Des de l’Optimot ja hem canviat la forma bloc per blog en tots els contextos on ho podem fer de manera immediata; això és, a les fitxes bloc o blog? / blocaire o bloguer -a?Com es diu comment, blog comment o weblog comment (xarxes socials) en català? i elements d’un web: blogs, portals, pàgines web… (majúscules i minúscules). També ho hem modificat en la majoria dels llocs on apareix aquest terme dins del blog de l’Optimot.

Hi ha altres casos, però, en què el canvi necessita més temps: són els casos que hi ha a la pàgina inicial del cercador —que fan referència al blog de l’Optimot— i unes 15 fitxes terminològiques del TERMCAT. També quedarà pendent la incorporació de les formes blog i bloguer -a del DIEC2.

Amb l’actualització prevista del DIEC2 i els diccionaris terminològics durant l’any 2013 resoldrem aquesta diferència de denominació, juntament amb la resta de canvis (incorporacions i esmenes) propis de l’actualització de cada font. Mentrestant, les formes bloc i blog conviuran dins l’entorn de l’Optimot durant un temps, però tingueu present que l’única forma normativa és blog.

2 respostes a “L’Optimot i la nova denominació de blog

  1. A cal ferrer, cullera de fusta: a la pàgina inicial hi teniu, encara, “Bloc de l’Optimot”.

    • (Ramon) T’agraïm l’observació. Tal com expliquem en l’apunt, el canvi de bloc per blog en la pàgina inicial del cercador està pendent d’aplicació i requereix un cert temps. Disculpa les molèsties.

Deixa un comentari