Noves fitxes sobre majúscules a l’Optimot

L’ús de les majúscules i les minúscules pot presentar dubtes segons la situació dels mots dins el text (per exemple, després de dos punts o a l’inici d’una citació) o segons la naturalesa de la paraula (per exemple, l’article que acompanya un nom de lloc com el Maresme, les festivitats com Divendres Sant o els càrrecs oficials com la rectora de la Universitat). Recentment s’han revisat i ampliat les fitxes del cercador de l’Optimot que ajuden a aclarir aquests dubtes.

Per trobar fàcilment aquestes fitxes, cal escriure en el quadre de cerca la paraula majúscules i alguna altra que estigui relacionada amb el vostre dubte concret (posició, cometes, noms de lloc, carrers…). Seleccioneu l’opció Criteris abans de fer la cerca i apareixerà una fitxa explicativa que us ajudarà a resoldre el dubte.

Per exemple, si voleu saber si l’article que acompanya els noms de lloc s’ha d’escriure amb majúscula, escriviu majúscules noms de lloc en el quadre de cerca i seleccioneu l’opció Criteris.

Entre els resultats hi ha tres fitxes que parlen d’aquesta qüestió: noms de lloc històrics, geopolítics i geoturístics (majúscules i minúscules)article en els noms de lloc catalans o catalanitzats (majúscules i minúscules) i article en els noms de lloc no catalans (majúscules i minúscules). Escolliu la fitxa que us sembli més adequada per resoldre el vostre dubte i cliqueu sobre el títol perquè se us desplegui el detall del resultat.

Recordeu que al final d’algunes fitxes hi podeu trobar l’apartat Fitxes relacionades, amb enllaços a altres continguts que també us poden ser útils per ampliar la informació o per acabar d’aclarir el dubte concret.

4 respostes a “Noves fitxes sobre majúscules a l’Optimot

    • (Servei Lingüístic UGT de Catalunya) Gràcies pel comentari i per fer difusió de l’apunt.

  1. El cert, estimats senyors d’Optimot, és que des que han canviat de sistema tot funciona molt pitjor. Avui no he pogut resoldre els dubtes que tenia en tot el dia. Posava una paraula CORRECTA i Optimot em responia que no trobava la paraula. S’han lluït amb el canvi! Salutacions cordials i decebudes.

    • (Andreu Farràs) Hi ha una incidència en el funcionament de l’Optimot que no permet veure cap resultat. Els tècnics informàtics hi estan treballant, però no podem fer una previsió de quan estarà solucionat. Disculpa les molèsties.

Deixa un comentari