Canvi en el motor de cerca de l’Optimot

Durant el 2012 hem dut a terme un canvi tecnològic en l’Optimot que ha consistit a implementar-hi un nou motor de cerca. Aquesta actuació potser ha passat inadvertida per a molts usuaris de l’Optimot, però pot sorprendre les persones que coneixen a fons el cercador. Per aquest motiu, us expliquem les característiques generals d’aquest canvi.

D’entrada, cal dir que el canvi només afecta el funcionament intern del cercador, però no les funcionalitats de l’eina tal com la coneixem, ni tampoc la interfície (opcions de cerca, fonts integrades, etc.).

La conseqüència principal es pot resumir en el fet que actualment, si fem una cerca bàsica (o per defecte) a l’Optimot, el cercador ens retorna menys resultats que abans, però en general posiciona millor els resultats que ens interessen.

Per exemple, si escrivim per al quadre de cerca i fem una cerca bàsica (per defecte), l’entrada d’aquesta preposició provinent del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans ens apareix en la segona posició dels resultats, mentre que amb l’antic motor aquest resultat ens quedava molt més enrere. Això també passa amb partícules semblants, com ara a, amb, en, el, que, etc. És a dir, paraules que d’entrada es podrien considerar poc cercables, però que són imprescindibles de trobar en un cercador lingüístic (preposicions, conjuncions, determinants, relatius…).

Una altra diferència entre tots dos cercadors és que el cercador d’abans, pel que fa a les fitxes de l’Optimot, en el resum de resultats només mostrava un dels títols de les fitxes, mentre que el cercador actual els mostra tots. Això facilita la localització de la informació que interessa trobar.

Aquestes són algunes de les diferències entre tots dos motors de cerca. Esperem que aquestes millores us serveixin per treure més profit del cercador de l’Optimot.

2 respostes a “Canvi en el motor de cerca de l’Optimot

  1. Molt interessant!!
    Per curiositat. Quin era el motor de cerca anterior i quin és l’actual?

    • (Albert) El motor de cerca anterior era un programari de propietat (Autonomy), mentre que el nou és programari lliure (Apache Solr), amb els avantatges que això comporta: estalvi en el sistema de pagament de llicències d’ús, facilitat per accedir al codi font i, per tant, fer evolucionar l’eina, etc.

Deixa un comentari