I si l’Optimot no dona resultats?

Quan fem anar el cercador de l’Optimot i una cerca no ens dona cap resultat, ens apareix el missatge No hi ha resultats. Aquest missatge pot ser degut a diversos motius, que exposarem tot seguit.

Per començar, és possible que hàgim escrit la paraula malament. En aquest sentit, el cercador s’assembla a un diccionari de tota la vida: és a dir, si escrivim assamblea i no obtenim resultats, potser és perquè no s’escriu així i, per tant, haurem d’assajar una altra manera d’escriure-ho. Podem provar de buscar assemblea i veurem que aquesta sí que és la forma correcta.

Continuant amb la idea que l’Optimot té semblances amb un diccionari, convé que busquem els noms i adjectius en masculí i en singular, i els verbs, en infinitiu, perquè si no també pot ser que no obtinguem resultats. Per exemple, en una frase com Es presentava a hores intempestives, si volem saber si l’adjectiu intempestives és correcte, no hem de buscar intempestives (en femení i plural) sinó intempestiu (en masculí i singular). Aleshores el cercador ens donarà com a primer resultat l’entrada intempestiu del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans.

D’altra banda, si tenim costum d’utilitzar les opcions de cerca de (frase exacta, criteris, castellà-català, etc.), en cas que fem diverses cerques seguides al cercador ens hem d’assegurar de clicar al botó Nova cerca cada vegada. Si no, hi ha el perill que tinguem alguna opció de cerca marcada de la cerca anterior i, aleshores, ens aparegui el missatge No hi ha resultats.

Finalment, un altre dels motius pels quals pot ser que no obtinguem resultats és perquè hàgim escrit un mot que no sigui català, malgrat que aparentment ens ho sembli. És el cas de farragós, que no trobem al cercador perquè és una paraula calcada del castellà farragoso i en català no existeix. En canvi, si cerquem farragoso, ens apareix l’entrada corresponent del Diccionari castellà-català d’Enciclopèdia Catalana i una fitxa amb els equivalents catalans. Passa el mateix amb els calcs suggerència (suggeriment, en català), plaç (termini), evento (esdeveniment) o inalàmbric (sense fil).

Si seguiu aquestes pautes és molt probable que l’Optimot us resolgui el dubte que tingueu. És qüestió que no us desanimeu i que ho torneu a intentar!

8 respostes a “I si l’Optimot no dona resultats?

 1. Perdoneu, però “farragós, -osa” està recollit al diccionari.cat d’Enciclopèdia.

  • (Miquel Àngel Gibert) Si bé és cert que el diccionari que comentes inclou aquest adjectiu, no està recollit pel diccionari normatiu, el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. Amb l’ús de l’exemple farragós preteníem il·lustrar un cas de mot que no es troba en el cercador de l’Optimot perquè cap de les obres que integra no el recull.

 2. He observat que l’Optimot dóna “No hi ha resultats” en paraules que es troben en el DIEC (almenys, en el DIEC2), com ara _acurtar_, i també que la recerca d’una mateixa paraula en l’Optimot dóna sovint menys resultats que la mateixa recerca en Cercaterm.

  D’altra banda, enhorabona per una eina tan pràctica i útil.

  • (Toni Lluch) Hi ha una incidència en el funcionament de l’Optimot que no permet veure cap resultat. Els tècnics informàtics hi estan treballant, però no podem fer una previsió de quan estarà solucionat. Disculpa les molèsties.

 3. també pot ser q surti “no hi ha resultats” quan l’Optimot falla… com és el cas d’ara, des de fa un parell de dies… i que per sort, no passa sovint! Moltes gràcies per la feina! Aquesta és una pàgina d referència.

  • (Xènia) Efectivament, hi ha una incidència en el funcionament de l’Optimot que no permet veure cap resultat. Els tècnics informàtics hi estan treballant, però no podem fer una previsió de quan estarà solucionat. Disculpa les molèsties.

 4. És cert que la incidència informàtica provocava la falta de resultats en el DIEC2. Però continue observant que l’Optimot no dóna tots els resultats del Cercaterm. Per exemple, en “trastero” l’Optimot no dóna resultats del Cercaterm, mentre que el Cercaterm dóna dos resultats.

  Gràcies per endavant.

  • (Toni Lluch) Les dades terminològiques introduïdes al cercador lingüístic de l’Optimot provenen dels diccionaris terminològics del TERMCAT i de la Neoloteca d’aquest mateix organisme, i s’actualitzen amb regularitat. Amb el Cercaterm, el cercador que permet accedir a la base de dades terminològica del TERMCAT, es pot consultar el mateix material que a l’Optimot, però també altres obres terminològiques que no formen part del fons de l’Optimot. Per aquest motiu, és possible que no sempre coincideixin les entrades del Cercaterm amb les que podeu trobar a l’Optimot.

Deixa un comentari