Bones festes, bones cerques

Ara que les festes de Nadal són a tocar, el cercador de l’Optimot us pot servir per resoldre diversos dubtes relacionats amb el vocabulari i les expressions d’aquestes dates assenyalades.

Si els dubtes que teniu són més aviat de lèxic, només heu d’escriure el mot en qüestió i triar l’opció de cerca que us interessi més (Bàsica, Frase exacta, Fitxes de l’Optimot…). Per exemple, si voleu saber com es diu en català muérdago, belén, cabalgata, guirnalda, villancico, roscón de Reyes, etc., podeu escriure exactament aquestes paraules en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Castellà-català: el cercador us oferirà les entrades corresponents del Diccionari castellà-català d’Enciclopèdia Catalana amb els equivalents en català.

Les fitxes de l’Optimot, elaborades pel servei, també us poden ajudar a resoldre dubtes de vocabulari. En trobareu, per exemple, de les denominacions cotillón, espumillón, cuesta de enero, Papá Noel, Nochebuena, Nochevieja, etc. Igualment, els diccionaris terminològics del TERMCAT resolen dubtes com ara aquest: com es diu la flor de Pascua en català?

Si el que busqueu són expressions pròpies de la felicitació de Nadal, marcant l’opció de cerca Fitxes de l’Optimot i escrivint en el quadre de cerca les paraules clau felicitacions Nadal, podeu trobar altres fitxes de tipus més explicatiu, com la que porta per títol felicitacions: Nadal, Cap d’Any, aniversaris i que inclou diverses fórmules per felicitar algú per Nadal o Cap d’Any. Així mateix, si voleu fer una felicitació multilingüe, busqueu Bon Nadal en altres llengües i el cercador us mostrarà una fitxa amb l’expressió Bon Nadal i feliç any nou traduïda en anglès, alemany, italià, etc.

Si els dubtes que teniu són més aviat de convencions —per exemple, en l’ús de les majúscules i minúscules en la fórmula cap d’any—, en aquest cas l’opció de cerca Fitxes de l’Optimot és l’adequada: escriviu cap d’any en el quadre de cerca, seleccioneu Fitxes de l’Optimot i en primer lloc us apareixerà la fitxa cap d’any o Cap d’Any?, que tracta d’aquesta qüestió.

Finalment, no ens volem acomiadar sense desitjar-vos un bon Nadal i un feliç any nou!

2 respostes a “Bones festes, bones cerques

  1. Em sembla perfecte que ens il·lustreu amb les paraules adequades a aquestes dates i evitem dir algunes “castellanades” malsonants. Us felicito. Per cert, com es diu “Nochebuena”. Gràcies.

    • (Esther Villegas) Moltes gràcies pel comentari. Pel que fa al dubte lingüístic que planteges, pots fer la cerca del mot Nochebuena en el cercador de l’Optimot: si escrius aquesta paraula en el quadre de cerca i selecciones l’opció Castellà-català, t’apareixerà una fitxa elaborada des del servei que ofereix l’equivalent en català. De fet, la paraula Nochebuena que apareix en aquest apunt és un enllaç a aquesta fitxa, és a dir, col·locant-hi el cursor al damunt i clicant-hi se t’obrirà la fitxa.

Leave a Reply