Noves fitxes sobre el gerundi a l’Optimot

Quan redactem textos, l’ús del gerundi sovint presenta dubtes. Per exemple, és correcte en sortint de la feina? Podem utilitzar la perífrasi portar temps + gerundi (Porto anys esperant aquesta oportunitat)? I una frase com El conductor es va adormir al volant, provocant un greu accident?

El cercador de l’Optimot ha incorporat recentment un grup de fitxes que us ajudaran a resoldre aquests i altres dubtes sobre el gerundi. Per trobar la informació fàcilment, cal que escrigueu les paraules clau relacionades amb el vostre dubte concret.

Per exemple, si voleu saber si és correcta la frase Porto anys esperant aquesta oportunitat, fixeu-vos que es tracta d’una estructura amb sentit temporal que es construeix amb el verb portar i un gerundi. Per tant, podeu escriure les paraules clau portar gerundi en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris, que és la que ofereix explicacions gramaticals.

El primer resultat és la fitxa És correcte portar + gerundi en català? Per veure’n el contingut sencer (i no tan sols el resum), heu de clicar a sobre del títol.


Podeu fer el mateix amb altres dubtes que tingueu. Per exemple, si voleu saber si és correcta la frase Fa mesos que vinc esperant aquesta carta, escriviu les paraules clau venir gerundi i seleccioneu l’opció Criteris. Al final de la fitxa trobareu l’apartat Fitxes relacionades, en què hi ha altres fitxes sobre el gerundi i qüestions afins, que us poden ser útils per ampliar la informació o per acabar d’aclarir el dubte.

Deixa un comentari