Les dues del migdia o les dues de la tarda, les set de la tarda o les set del vespre?

Quan hem de fer referència a una part del dia sovint dubtem a l’hora de triar entre les formes matí, migdia, tarda, vespre, nit, mitjanit i matinada. Per exemple, per referir-nos a les 14.00 hores, cal dir les dues del migdia o bé les dues de la tarda? O també, quan parlem de la franja que va de les 18.00 a les 19.00 hores, hem de considerar que es tracta de la tarda o del vespre?

El cercador de l’Optimot conté informació que us pot ajudar a resoldre aquests dubtes. Per consultar-la, podeu escriure nom de les parts del dia en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris, amb la qual el cercador només mostra els resultats de les fonts que contenen criteris lingüístics: les fitxes de l’Optimot i la col·lecció “Criteris Lingüístics” de la Direcció General de Política Lingüística. En primer lloc us apareixerà una fitxa que duu per títol les paraules que hem cercat i en què s’especifica a quina franja horària correspon cada part del dia.

Noteu que al final de la fitxa hi ha un apartat amb el títol Fitxes relacionades, en què apareixen tres enllaços a tres fitxes que tracten aspectes relacionats amb el nom de les parts del dia: la manera d’esmentar les hores en català, tant pel que fa als sistemes tradicional i internacional (tres quarts de nou i les 20.45 h, respectivament), com pel que fa a l’ús de les xifres o les lletres en escriure les hores.

Deixa un comentari