Perquè, per què o per a què?

Adaptació d'una fotografia d'Horia Varlan (Creative Commons, simple atribució)Els informes del cercador de què disposem ens permeten afirmar que la fitxa més consultada a l’Optimot és la que porta el títol següent: perquè, per què o per a què?

Aquest dubte també és un dels que rebem més sovint al servei d’atenció personalitzada de l’Optimot. Per exemple, hem d’escriure No entenc el per què o No entenc el perquè?

Si consultem la fitxa de l’Optimot, trobarem la resposta a aquest dubte explicada d’una manera senzilla i clara. La fitxa s’estructura en tres apartats delimitats en negreta (perquè, per què i per a què), que expliquen breument les diferències de significat i d’ús de cada forma, il·lustrades amb un parell o tres d’exemples.

Per trobar fàcilment aquesta fitxa al cercador, podeu escriure en el quadre de cerca el mot perquè i a continuació seleccionar l’opció de cerca Criteris.

Trobareu la fitxa en el primer lloc de la llista de resultats. Per veure el contingut sencer (i no tan sols el resum), heu de clicar a sobre del títol de la fitxa:

11 respostes a “Perquè, per què o per a què?

 1. M’agrada aquest bloc. Penso que serà una bona manera de tenir informació sobre les novetats d’Optimot. Una pregunta: hi ha cap intenció de canviar la versió de la cerca per Verbs conjugats. Continuo optant per la versió del Diccionari.cat, que et remet al verb que sol·licites i no a un model similar. A més, el fet que s’hagi d’obrir un PDF sempre entorpeix una mica… és una opinió.

  • (Montse Baqué) Moltes gràcies per l’aportació. De moment no hi ha previsió de modificar l’opció de cerca Verbs conjugats de l’Optimot. No obstant això, t’informem que els models de conjugació de l’Optimot corresponen als de la Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (versió provisional), amb les formes generals i les principals variants dialectals, i amb el desenvolupament complet dels temps simples i els compostos. De totes maneres, prenem nota de l’observació.

 2. Enhorabona per la iniciativa blocaire. A banda d’utilitzar-vos molt com a eina, ara tindrem un nou lloc on aprendre. Ànims i endavant!

 3. Magnífica notícia,

  un suggeriment, podríeu millor els enllaços a les fitxes. Ara mateix, els enllaços són extremadament llargs i poc amigables.

  • (jmontane) Gràcies pel comentari. Prenem nota del suggeriment que ens fas arribar.

 4. Primer de res, enhorabona pel blog. La meua proposta i el meu desig és que vos coordineu i tingueu en compte la modalitat valenciana i la normativa de la Gramàtica Normativa Valenciana. No som pocs els valencians que anem perduts amb certes qüestions que, depenent de si consultem a vosaltres o a la GNV, veem afirmacions contràries sobre un constituent lingüístic. Per exemple la construcció al + infinitiu amb valor temporal, que vosaltres condemneu (per cert, sense cap argument) i que la GNV, en canvi, explica i eleva a normativa, fent-ne un matís diferencial respecte a la construcció en + infinitiu. Gràcies!

  • (Elessar) Moltes gràcies pel comentari. El servei de consultes lingüístiques Optimot se centra en l’ús de la llengua i en la normativa actual, i intenta donar cabuda a totes les varietats dialectals. Prenem nota de l’observació.

Deixa un comentari